Sporadisk hodepine forekommer oftere blant folk som drikker seks kopper kaffe eller mer om dagen, viser norsk forskning. Årsaken kan være koffein-abstinens.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Koffein
- Koffein finnes i kaffe, te, sjokolade og noen leskedrikker.
- Er sentralstimulerende og kan være avhengighetsdannende.
- Finnes også i tablettform.
- Kan fungere smertestillende.
Studien er basert på data om kaffevanene til 50 000 nordtrøndere.
Den viser at sporadisk hodepine forekommer oftere hos de som får i seg mye koffein daglig.
Samtidig er det mindre kronisk hodepine (hodepine mer enn 14 dager i måneden) blant de tunge kaffebrukerne.
Det er blant de som får i seg 540 mg koffein daglig eller mer, at flere rapporterer om hodepine av og til – det forskerne kaller sporadisk hodepine.
540 mg koffein tilsvarer 6 kopper filterkaffe eller 12 kopper te daglig. Gjennomsnittlig inntak i Norge er 426 mg per dag.
- Gir abstinens
- Regelmessig inntak av koffein over tid gir mulighet for abstinens. Det er kjent fra tidligere at koffein-abstinens kan gi hodepine, sier professor Knut Hagen ved Institutt for nevromedisin ved NTNU til forskning.no
Det kan typisk skje i helgene, da man drikker mindre kaffe til andre tidspunkter enn vanlig.
- Løsningen for noen kan være å stå opp til samme tid i helga som ellers og drikke like mye kaffe. En annen løsning er å slutte med kaffe, sier Hagen.
Han beroliger med at det ikke tar så mange dager før abstinens-symptomene gir seg.
Unike data fra Nord-Trøndelag
Hagen har sammen med tre kollegaer publisert sine funn i siste utgave av det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Headache and Pain.
Dataene er hentet fra deler av materialet fra den omfattende Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT 2). Helseundersøkelsen gir unik informasjon om helseforhold i en hel region.
Hagen påpeker at funnene i undersøkelsen kan tolkes på ulikt vis. Det er nemlig slik at det er færre enn gjennomsnittet blant de tunge kaffebrukerne som rapporterer om kronisk hodepine.
Paradokset er at koffein har en smertestillende effekt og fra tidligere studier er det kjent at det kan hjelpe mot hodepine.
Det kan bety at folk med kronisk hodepine nyter godt av de smertelindrende egenskapene til koffein og dermed bytter ut den permanente hodepinen med sporadisk hodepine.
Uklar tolkning
Annonse
Sammenhengen kan imidlertid også være at de som har kronisk hodepine er mer observante på hva de tåler eller ikke tåler og derfor unngår hyppig kaffedrikking. Forskerne har ikke grunnlag for å si at det ene er mer sannsynlig enn det andre.
- Er sporadisk hodepine egentlig et helseproblem eller et luksusproblem?
- Det er ikke noe som gir stor grunn til bekymring. Men det er nok en del som går rundt med plager unødvendig, sier Hagen.
Han legger til at siden det gjelder så mange, kan sporadisk hodepine også ha samfunnsøkonomiske konsekvenser.
På kaffetoppen
Skandinavia ligger på verdenstoppen i kaffekonsum, med dobbelt så høyt forbruk som andre land i Europa.
I studien har forskerne korrigert for kjønn, alder, røyking og utdanningsnivå. De har også justert for bruk av p-piller, siden p-piller er kjent å øke effekten av koffein. Røyking på sin side fører til at kaffesuget kommer raskere.
Sammenhengen forskerne har påvist er ikke svært sterk. Det er med andre gode muligheter for at du kan være ivrig kaffedrikker og samtidig unnslippe hodepine.