Kondom? Spørs hva andre mener

Påvirkning fra kjæreste, venner og familie er viktig for tenåringers bruk av prevensjon, viser en ny norsk avhandling. Og om gutta lar kondomen ligge handler mye om hva de føler er moralsk riktig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Seksuelt overførbare sykdommer er på vei opp blant ungdommer, men bruken av kondom er fortsatt lav.

Så hvorfor velger noen å bruke prevensjon mens andre dropper det?

Ingri Myklestad forsvarte i går sin doktorgradsavhandling om ungdom og prevensjonsbruk i disputas på Universitetet i Oslo.

Hun avdekker i avhandlingen at en viktig faktor for både gutter og jenter er hva kjæreste, venner og familie mener om deres prevensjonsbruk.

For gutter har det også betydning om de føler det er moralsk riktig eller galt å ikke bruke kondom.

40 prosent brukte ikke kondom

I den ferske doktoravhandlingen bruker Myklestad blant annet data fra en seksfylkers helseundersøkelse blant 16-åringer i perioden 2000-2004. 20 prosent av de 4467 ungdommene svarte at de ikke hadde brukt noen form for prevensjon ved sist samleie.

"Ingri Myklestad (Foto: Universitetet i Oslo)"

- Jeg tror ikke dette lenger er overaskende, men tallene viser at det er mange ungdommer som fremdeles ikke bruker prevensjon, sier Myklestad.

- 57 prosent av gutter og jenter i disse fylkene brukte kondom ved sist samleie - det betyr at cirka 43 prosent ikke brukte kondom. Dette betyr at mange fremdeles ikke beskytter seg mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Assosiert med røyk og fyll

I den nye studien undersøkte hun også hva kondombruk ble assosiert med.

Blant gutter hadde sosial støtte fra venner og besøk hos skolehelsetjenesten sammenheng med kondombruk. De som oftere hadde vært full siste år var mindre troende til å bruke kondom.

Blant jenter hadde kondombruk sammenheng med tro på egen mestring og overvåkning fra foreldre, mens det ofte var mindre kondombruk blant dem som røykte og drakk seg fulle.

P-pillebrukende jenter besøkte i større grad skolehelsetjenesten og helsestasjonen for ungdom, røykte sjeldnere og meldte om høyere grad av foreldreovervåkning enn de som ikke brukte pillen.

Involverte foreldre

Funnene tyder på at effektive tiltak for å forebygge usikker sex kan omfatte lettere tilgang til helsetjenester for ungdom, mer involvering av foreldre i forebyggende arbeid, og sosial ferdighetstrening i skolen som fokuserer på sosial påvirkning og selvhevdelse.

- Det har hatt en positiv effekt å informere foreldre om betydningen av å gi tydelig utrykk for hva de mener om prevensjon ovenfor sine ungdommer, forteller Ingri Myklestad.

- Andre foreldretiltak kan være program som gir foreldre kurs i hvordan de kan kommunisere bedre med tenåringen og hvorfor det er viktig å kjenne tenåringens venner og hva de holder på med.

Referanse:

Ingri Myklestad: Predicting Contraceptive Behaviour among Adolescents: Social, Cognitive and Contextual Factors, Universitetet i Oslo, 2007.

Powered by Labrador CMS