Barnemishandling koster

Mishandling av barn koster det australske samfunnet nesten femti milliarder kroner i året, i følge en ny studie. Forskerne mener også at det virkelige tallet på mishandlede barn kan være mellom fem og atten ganger så høyt som de offisielle tallene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

Studien The Cost of Child Abuse in Australia er den første til å se på det australske samfunnets kostnader ved mishandling av barn. Studien viser at tallet kan være så høyt som 150 milliarder kroner i året, hvis man også inkluderer kroneverdien på smerten og lidelsen hos ofrene.

Professor Chris Goddard er direktør ved Child Abuse Prevention Research Australia ved Monash University. Han sier til forskning.no at det kan virke overfladisk å beregne barnemishandling i kroner og øre, men at denne metoden kan gjøre folk mer oppmerksomme på hvordan vi som samfunn prioriterer ulike problemer.

Ti ganger så dyrt som overvekt

- Det er klart at kostnadene som følge av misbruk av barn er astronomiske og jeg mener det er vanvittig at australske myndigheter ikke tidligere har undersøkt hva dette koster samfunnet, sier Goddard.

Studien slår fast at mishandling, forsømmelse og misbruk av barn koster det australske samfunnet over ti ganger så mye som landets såkalte fedmeepidemi – et samfunnsproblem som de siste årene har fått mye mer oppmerksomhet i mediene og av politikere.

Studien er et samarbeidsprosjekt mellom Access Economics, Australian Childhood Foundation og Child Abuse Prevention Research Australia ved Monash University.

Myndighetenes tall lite troverdige

Access Economics er et konsulentfirma som gjør økonomiske vurderinger. I følge Goddard var det svært vanskelig for konsulentene å finne brukbare tall for antall mishandlede barn, fordi australske myndigheters tall var svært lite troverdige.

I følge studien ble minst 177 000 barn mishandlet eller misbrukt i fjor. Australske myndigheters tall var bare i overkant av 30 000.

- Dette var det mest oppsiktsvekkende med studien, synes jeg. Det at myndighetene så til de grader undervurderer et såpass alvorlig samfunnsproblem, sier Goddard.

To ulike metoder

Forskerne bak studien brukte to forskjellige tilnærmingsmåter for å estimere kostnadene. Den første var å legge sammen alle kostnadene som henger sammen med barn som ble mishandlet i 2007.

Dette var kostandene forskerne la sammen:

- Hva det koster å identifisere og gjøre noe med kriminaliteten som forbindes med mishandling og forsømmelse av barn.

- Myndighetenes kostnader ved utdanningstilbud for mishandlede barn.

- Det lite produktive arbeidslivet mange av de mishandlede barna får som voksne.

- Penger myndighetene bruker på hjelpetilbud og statens tap av effektivitet.

Forskerne opp på et tall mellom 50 og 150 milliarder kroner.

"Professor Chris Goddard ved Monash University i Melbourne håper de enorme summene vil få folk til å tenke på samfunnets prioriteringer. Foto: Monash University"

Tallene inkluderer også en vurdering av de totale kostnadene på grunn av ofrenes lidelse. Denne vurderingen er gjort av Access Economics, som bruker de samme beregningsmetodene som brukes av rettssystemet og forsikringsselskaper.

Den andre metoden estimerer fremtidige kostnader forbundet med barn som ble mishandlet eller misbrukt for første gang i 2007.

Disse kostnadene ble kalkulert ved å forutse mishandlingens effekt på barnas liv. Studien viser at mellom 130 000 og en halv million barn ble mishandlet for første gang i fjor, og de prosjekterte kostnadene er mellom 65 og 200 milliarder kroner.

- Håper tallene bringer debatt

- Jeg håper at disse skyhøye tallene kan være med på å vise at dette er et veldig virkelig problem også økonomisk sett. Det kan også vise folk hvor viktig  det er å forhundre barnemishandling.

- Vi har jobbet med dette prosjektet nå i over atten måneder, og da vi startet visste vi jo ikke at vi var i ferd med å entre en global finanskrise. Så vi hadde litt flaks med timingen, for de enorme summene vi har kommet frem til får mye oppmerksomhet i media her om dagen, sier Goddard.

Han mener et av problemene i Australia er at landet ikke har en standard måte å samle data på. Landets ulike stater definerer barnemishandling og misbruk på forskjellig vis, og det gjør det umulig å sammenlikne forholdene mellom ulike deler av landet.

Forskerne snakket også med ofre for mishandling. En av kvinnene Goddard snakket med, sa at hun som resultat av seksuelt misbruk hadde gått glipp av hele barndommen sin.

- Jeg synes ikke det går an måle disse tingene i penger, og det er klart at ingen pengesum kan erstatte en persons barndom. Allikevel kan vår studie sette barnemishandling i en sammenheng, sier han.

- Myndighetene må ta ansvar

I følge Goddard er det en rekke ting som må gjøres for at Australia skal kunne få bukt med barnemishandlingsproblemet. For det første må myndighetene innse hvor enormt dyrt det er for et samfunn å ignorere det. For det andre må myndighetene ta mer ansvar og være mer åpne om hvordan offentlige midler blir brukt.

"Professor Goddard mener at kostnadene som følger mishandling av barn er en viktig faktor å tenke på i disse finanskrisetider. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

Det er også svært sjelden at australske barn blir adoptert vekk til andre familier innenfor landegrensene.

Det betyr at det er tusenvis av barn i landet som ikke har noen realistisk mulighet til å kunne vokse opp hos en fosterfamilie.

Ifølge Goddard er det viktig å vurdere å begynne adoptere også australske barn, ikke bare barn fra den tredje verden.

- Den virkelige prisen er ikke de milliardene vi har kommet frem til i studien vår, men den prisen som betales av barna. Noen barn dør, noen blir funksjonshemmet, noen får hele livet sitt ødelagt på grunn av psykiske problemer, sier han.

Lenke:

The Cost of Child Abuse in Australia, Access Economics Executive Summary

Powered by Labrador CMS