Annonse

Gå fra røyken

Prøver du å slutte, men sliter med et kraftig røykesug? Noen minutters rask gange kan hjelpe.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Folk som prøver å stumpe røyken kunne gjøre ting mye lettere for seg selv hvis de begynte å morsjonere moderat, mener lege og forsker Adrian Taylor ved University of Exeter.

I en artikkel publisert i aprilutgaven av det amerikanske tidsskriftet Addiction påpeker de at litt mosjon (det trenger ikke være mer enn fem minutter av gangen) kan redusere trangen til å røyke.

Sammen med kolleger ved det engelske universitetet har Taylor gått gjennom 14 relevante studier, som danner grunnlaget for artikkelen.

Lyst på røyk?

Forskernes gjennomgang viste også at en rask spasertur kunne redusere symptomer som melder seg når en røyker prøver å legge ned sigaretten - som uro og dårlig konsentrasjon.

Mens selve mosjonsøkten pågikk, sank suget etter røyk kraftig, og lysten til å røyke var redusert i opp til 50 minutter etterpå, ifølge to av studiene forskerne gikk nærmere etter i sømmene.

Både mer intens fysisk aktivitet over en periode på 30-40 minutter, og moderat mosjon i 15 og helt ned i 5 minutter, reduserte lysten på røyk.

Kontrollere røyketrang

- Dersom vi hadde hatt et legemiddel med samme effekt, ville det umiddelbart ha blitt markedsført som et nyttig hjelpemiddel for å hjelpe folk til å redusere sin røyking, eller slutte helt, mener Taylor, som er førsteforfatter av den vitenskapelige artikkelen.

I dag arrangeres den nasjonale No Smoking Day i Storbritannia, og undersøkelser viser at én av tre røykere - rundt fire millioner mennesker - forventes å ta skritt mot å stumpe røyken, noe anslagsvis 85.000 vil klare for godt, ifølge et presseskriv fra University of Exeter.

- Ikke bare vil mosjon kunne forebygge vektøkning, men den vil også hjelpe folk til å kontrollere røyketrangen og symptomene når de prøver å slutte - symptomer som ofte fører til tilbakefall, sier Taylor videre.

Skal studere røykehjerner

Taylor og hans forskerteam ved University of Exeter jobber nå videre med et forskningsprosjekt som involverer hjerneskanning, såkalt fMRI.

Håpet deres i tiden som kommer er å finne ut hvordan mosjon påvirker visse områder i hjernen - som igjen kan påvirke lysten til å røyke.

I tillegg jobber forskergruppen også med å innlemme råd om fysisk aktivitet i opplegget til røykeavvenningsklinikker, i forbindelse med et prosjekt kalt “Walk-2-Quit”.

Referanse:

Adrian H. Taylor, Michael H. Ussher, Guy Faulkner (2007). The acute effects of exercise on cigarette cravings, withdrawal symptoms, affect and smoking behaviour: a systematic review. Addiction 102 (4), 534-543. doi:10.1111/j.1360-0443.2006.01739.x

Powered by Labrador CMS