Røykeforbud – beste medisin mot astma?

Antallet innleggelser av barn med astma raser nedover når et land innfører røykeforbud.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Astma hos innlagte barn

Forskerne fra universiteter i England og Skottland har undersøkt i alt 21 415 innleggelser fra 2000-2009, hvor astma var den viktigste årsaken.

Innlagte barn ble delt inn i to grupper: Fra 0 til 4 år, og fra 5 til 14.

Det var 11 796 innleggelser blant de minste, 9 619 blant de eldre.

Forskerne registrerte samme store nedgang i innleggelser fra 2006 i begge grupper.

Et landsomfattende røykeforbud gjør voksnes lunger renere, og færre får problemer med hjerte/kar-sykdommer. Det har forskningen for lengst påvist.

Nå kan enda en effekt muligens føyes til listen over positive konsekvenser av å fjerne røyking fra barer, restauranter og innendørs arbeidsplasser:

Langt færre unge på under 15 år blir innlagt på sykehuset på grunn av problemer med astma.

Dramatisk fall

En omfattende undersøkelse i Skottland viser at antall barn innlagt på grunn av astma i årene frem til 2006 steg med 5,2 prosent i året.

I 2006 innførte Skottland røykeforbud, og siden har antallet innleggelser ikke bare sluttet å stige. Det har vært en nedgang på hele 18,6 prosent – og tendensen har fortsatt hvert eneste år. Antallet alvorlige tilfeller av astma er altså i fritt fall.

Tallene begeistrer Hans Bisgaard, leder av Dansk BørneAstma Center og professor ved Københavns Universitets medisinske fakultet.

– Så vidt jeg kan se, er et fall på 18 prosent svært dramatisk, og siden innleggelser er en god markør for hvordan det går generelt med astmatilfeller, må man absolutt tro at nedgangen også vises om man ser på mildere former for astma, sier han.

Usikker sammenheng

Undersøkelsen er den største og mest grundige av sitt slag, og den er offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Likevel tar Bisgaard forbehold når det gjelder forskernes viktigste konklusjon: At det dramatiske fallet i astmatilfeller skyldes mindre røyk i omgivelsene.

– Vi kjenner riktignok ingen andre forhold i miljøet av tilnærmelsesvis samme betydning for astmatiske symptomer hos barn som tobakk – og dataene i undersøkelsen er svært troverdige.

– Men man må være varsom med å konkludere med en årsakssammenheng mellom to observasjoner. Bare fordi antallet fødsler og antallet storker faller samme år, betyr ikke det at det er noen sammenheng.

(Foto: andyket (Flickr))

– Så selv om det antagelig ville være et skritt i riktig retning å forby tobakk, er det ikke vitenskapelig bevist med denne artikkelen, konstaterer Bisgaard.

Skal sjekke for Danmark

Undersøkelsen vekker en god porsjon nysgjerrighet.

Den nye kunnskapen er særlig interessant fordi Skottland på mange måter minner om Danmark. Skottland har, som Danmark, omkring fem millioner innbyggere, og landet har gode data, slik at man kan følge innleggelser av pasienter – og Danmark innførte et stort sett tilsvarende røykeforbud året etter Skottland.

Det store spørsmålet er derfor om man ser den samme positive effekten i Danmark, hvor omkring 1000 barn hvert år blir lagt inn med astma.

Svaret er på vei, for forskerne skal nå i gang med å analysere de nyeste tallene.

– Det er jo interessant, for tenk om det virkelig er slik det henger sammen. Derfor er vi allerede gått i gang med arbeidet, forteller Bisgaard.

Hjem eller arbeid?

Den nye undersøkelsen har sett på samtlige sykehusinnleggelser blant barn i Skottland gjennom ti år, hvor den primære årsaken til sykdom har vært astma.

Forskerne har sortert vekk feilkilder – korrigert for data som kunne forstyrre bildet, for eksempel barnets kjønn, alder, bopel (land/by), sosioøkonomisk status samt måned og årstall for innleggelsen.

Man fryktet i Skottland at barn ville bli utsatt for enda mer røyk i hjemmet når foreldrene deres ikke fikk røyke på jobben og på utesteder. Men ifølge annen skotsk forskning er det motsatte skjedd: Flere slutter frivillig å røyke.

Forskerne avholder seg fra å konkludere om barn slipper astmaen på grunn av mindre røyking på offentlige steder eller om foreldrene røyker mindre i hjemmet.

____________________

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse:

Daniel Mackay mfl: Smoke-free Legislation and Hospitalizations for Childhood Asthma; N Engl J Med 2010; 363:1139-1145. Se sammendrag

Powered by Labrador CMS