Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

– Idrettsskader kan heldigvis forebygges, med riktig trening, sier idrettslege Christine Holm Moseid.
– Idrettsskader kan heldigvis forebygges, med riktig trening, sier idrettslege Christine Holm Moseid.

Styrketrening er avgjørende for å holde seg skadefri

PODCAST: – Dette er igjen avgjørende om du vil bli bedre i idretten din, både på trening og i konkurranser.

– Forskning har vist at tidligere skade er en av de største årsakene til at man skader seg igjen. Derfor er det så viktig at du unngår den første skaden. Mye av nøkkelen ligger i god treningsplanlegging, forteller idrettslege Christine Holm Moseid.

Hun er tilknyttet Team Skadefri ved Senter for idrettsskadeforskning ved NIH.

Mange skades

– God belastningsstyring, det vil si å ikke trene for mye og ikke for lite, er noe av det viktigste du kan gjøre for å øke prestasjonen og samtidig redusere skaderisikoen, sier idrettslegen.

Det er mange faktorer som påvirker hvor mye belastning en utøver tåler, særlig de unge. Det kan blant annet være tidligere skader, ulik fysisk grunnform, mat, søvn eller ulike vekstperioder.

– Nesten annenhver toppidrettsungdom opplever helseplager – hver uke. Og hver fjerde må redusere treningsmengden sin og presterer dårligere nettopp fordi de er skadet eller syke, forteller Moseid.

– Idrettsskader kan heldigvis forebygges, med riktig trening. Styrketrening, teknikk og trening av motorikk har vist seg både å fremme prestasjoner og forebygge skader.

Tren riktig

Men styrketrening må også gjøres riktig, og på skadefri.no finner du flere av ekspertenes treningstips, som dette:

  • Ikke tren til du ikke orker mer og ikke med samme belastning hele tiden. Og tren hele kroppen – hver gang.

Mens man tidligere gjerne trente ulike muskelgrupper etter tur, bør man heller gjøre øvelser som trener flere muskelgrupper. Likevel: Om du trener hver dag, kan du for eksempel trene bein og overkropp annenhver dag.

Både unge og gamle har også veldig godt av å trene styrke. Og unge har egentlig bedre forutsetninger for å trene styrke fordi de er så bevegelige. Men også de må gjøre det riktig.

For eldre er det ekstra viktig å trene styrke, blant annet fordi det også styrker skjelettet og fordi bedre styrke gjør eldre bedre i stand til å unngå fall.

Planlegg

– For å unngå å bli skadet kan det være lurt å tenke på hvilke krav idretten din stiller – og øv på det, sier Moseid. Da blir du både bedre og sterkere i idretten din, og du har større sjanse for å holde deg frisk og skadefri.

– God treningsplanlegging gir utøvere gode forutsetninger for å prestere bedre og samtidig mindre risiko for å bli skadet. Det handler om å ha riktig progresjon slik at både hode og kropp får nok tid til tilpasning.

I denne episoden av NIH-podden snakker hun og kollega Emilie Bratt Jakhelln om skadeforebygging og innsatsen som kreves for å holde seg skadefri:

Skadefri

skadefri.no og i Skadefri-appen finner du oppvarmingsprogram og ulike øvelser for 56 forskjellige idretter – helt gratis.

Du finner også informasjon om Skadefri-ambassadører som holder klubbkvelder for barne- og ungdomstrenere over hele landet, også dèt er helt gratis.

Powered by Labrador CMS