Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

70 prosent av alle europeere seg for lite – det vil si mindre enn 2,5 timer i uka.

Hvordan får du til å trene jevnlig?

Det gjelder å bli klar over barrierer og ha en plan klar.

Gjennom tre år har forsker Christina Gjestvang studert og sanket erfaringer fra ikke mindre enn 250 nybegynnere på treningssentre.

– Det må være lystbetont. Du må finne noe du liker, men det kan også være smart å forberede seg på hvilke barrierer som lett kan stoppe deg, sier hun.

– Målet er å finne ut hvordan vi kan få flere til å trene regelmessig. Det er superviktig for folkehelsa, slår hun fast.

Podcast: Om hvordan greie å trene jevnlig

Jevnlig trening er også tema i denne episoden av NIH-podden.

Lytt til episoden her.

Trening er som en vidunderpille

I dag beveger 70 prosent av alle europeere seg for lite – det vil si mindre enn 2,5 timer i uka hvor de blir passelig andpusten. Dermed øker risikoen ikke bare for «vondter» ulike steder i kroppen, men også for såkalte livsstilssykdommer som diabetes 2, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og flere typer kreft.

Fysisk aktivitet er også bra for den mentale helsa. Det motvirker blant annet depresjon.

– Fysisk aktivitet er en pille, en vidundermedisin som hjelper mot alt dette, men den kan nok være litt tung å svelge, sier Christina Gjestvang.

Christina Gjestvang har forsket på treningssenterbransjen og deler sine råd om hvordan trene jevnlig.

Ikke så viktig hva du gjør

Men lærdommene fra deltakerne i studien kan gjøre det lettere:

– Finn noe du liker og finn noen å gjøre det sammen med. Gjerne to–tre stykker i tilfelle bestekompisen må trekke seg en dag, sier hun.

– Og husk: Det er ikke så viktig hva du gjør, bare du gjør noe.

Som mangeårig personlig trener har hun innimellom bare satt på høy musikk og kjørt i gang litt hopp og sprett.

– Det skal jo være gøy. Og det skal være noe du har lyst til å gjøre igjen.

Det kan også være lurt å tenke etter hva som gjør at du kobler av mentalt. Kanskje en tur i kajakk? En runde håndball. Noe annet? Sjekk mulighetene for det finnes masser av tilbud, anbefaler hun.

Finn barrierene

Men forskeren understreker at det gjelder å bli klar over barrierer som kan komme i veien for aktivitetene og ha en plan klar.

– Man kan for eksempel få et par veldig travle uker på jobben. Da bør du ha bestemt deg i forveien for hva du skal gjøre. Er det ok å kutte ut de to ukene? Skal du kjøre et kvarter annenhver kveld? Eller noe annet? Er du forberedt, er det mye lettere å komme videre også.

Treningssentrene er selvfølgelig én viktig arena for å øke aktiviteten. Under 40 prosent av de som starter der, fortsetter å trene jevnlig.

– Folk er ulike og vil trenge tilpassede opplegg. Derfor starter jeg alltid med en grundig prat.

Hør mer fra Christina Gjestvang i podcasten under om hvordan du kan komme i gang og holde ut og hva det betyr for å unngå «vondter» og alvorlige sykdommer:

Referanse:

Christina Gjestvang: Treningssenterbransjen. En arena for folkehelse?Doktorgradsavhandling ved Norges idrettshøgskole, 2022.

Powered by Labrador CMS