Høyt tempo eller hengekøya?

Å ta livet litt mer med ro er ikke bare behagelig, det kan også være sunt for 40-årige menns mentale helse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Lenge siden du har landet slik i hengekøya?"

 

Tidspress og høyt tempo hos menn i 40-årene, øker risikoen for at de rammes av psykiske plager. Risikoen er dessuten til stede over lang tid, nær 30 år.

Det går frem av ny norsk studie fra Folkehelseinsttituttet, publisert i tidsskriftet Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.

Etter å ha analysert dataene, fant forskerne en sterk sammenheng mellom det å leve med mye tidspress og stress - og psykiske plager.

Grunnlaget for studien er nær 18 000 menn, som ble undersøkt første gang i 1972-73. I 2000 deltok over 7 000 av dem i en oppfølgingsundersøkelse, skriver instituttet på sin nettside.

Seniorforsker Anne Johanne Søgaard sier til fhi.no at det var “noe overraskende at dette atferdsmønsteret ved første undersøkelse også ga økt risiko for psykiske plager 28 år etter”.

- Denne kunnskapen gjør det mulig å oppdage personer som har økt sannsynlighet for å oppleve psykiske plager over en meget lang tidsperiode på et tidlig tidspunkt, ifølge Søgaard.

Hvorfor et liv med høyt tempo og tidspress øker risikoen for psykiske plager hos menn, kan ikke forskerne gi noe klart fysiologisk svar på ennå.

Les mer:

FHI: Tidspress og høyt tempo øker risikoen for psykiske plager.
 

 

Powered by Labrador CMS