Dårlige tenner truer selvfølelsen
Hjemløse kobler tannhelse til verdighet, og føler at de vokser som mennesker etter tannpleie, viser ny doktoravhandling. Snart skal regjeringen her i landet legge frem en tannhelsereform.
- De hjemløse knytter den orale helsen til følelser som menneskelig verdighet. Hvis tannpleie gjøres mer tilgjengelig, kan dette bli en viktig link mellom hjemløshet og et tålelig liv, sier tannlege Patricia De Palma.
Hun står bak avhandlingen fra Karolinska Institutet i Sverige.
Dårlig tannhelse er et vanlig medisinsk problem blant hjemløse. I tillegg er det blitt et sosialt stigma som signaliserer fattigdom.
Verken tenner eller tannbørste
Avhandlingens gjennomgang av de hjemløses tannhelse er rett og slett nedslående lesning.
De 147 hjemløse som ble undersøkt hadde bare 18 tenner i snitt, noe som er åtte tenner færre enn for “Medelsvensson”, en gjennomsnittlig svenske.
Sju av ti eide ikke tannbørste. Tennene var ofte i så elendig forfatning at de må fjernes. Mange hadde dessuten store problemer med å tygge, og dermed få i seg mat.
De Palma har brukt dybdeintervjuer for å undersøke hvilke tanker de hjemløse gjorde seg om tannpleie og tannhelse. Intervjuene fant sted både før og etter at de hadde vært gjennom en tannlegebehandling.
- Følte seg amputerte
Det viste seg at tannpleie kan gjøre litt mer enn bare å fikse tennene.
- Mange av de hjemløse som hadde mistet tenner, fortalte at dette endret synet de hadde på seg selv. De følte seg amputerte, men etter tannbehandlingen følte de at de hadde vokst som mennesker, og at de var litt mer normale, forteller Patricia De Palma til Karolinska Institutets nettside.
Selv om alle i Sverige har rett til tannpleie, mener De Palma at hjemløse i praksis er utelatt fra denne.
- Vi har verdens beste tannhelsetjeneste i Sverige, men bare for dem som kan betale. Det er ikke akseptabelt. Sykeforsikringene og tannpleieforsikringen må samordnes slik at ingen faller mellom to stoler, mener hun.
Vil ha endringer i Norge
Dårlig tannhelse og hva slags behandling utsatte og svake grupper skal få, er en problemstilling som i høy grad også gjelder for norske forhold.
Tidligere denne uken skrev Aftenposten at Den norske tannlegeforening har bedt om flere endringer i lovverket, i forbindelse med tannreform-arbeidet som Stoltenberg-regjeringen varsler.
President Gunnar Lyngstad og visepresident i foreningen Inger-Lise S. Mathiesen mener de som trenger det mest, må få gratis behandling hos tannlege.
- De som trenger det mest, kan være folk med dårlig betalingsevne, folk som er midt oppe i en livskrise fordi de har mistet jobben, folk på sosialhjelp, rusmisbrukere og personer med psykiske problemer, sa Lyngstad til avisen, melder NTB.
Hjemløse ble ikke nevnt spesielt her, men man kan neppe bestride at de er blant gruppene som har dårlig betalingsevne, og en tannhelse så dårlig at den vil kreve akutt og trolig omfattende behandling.
Referanse:
Patricia de Palma. Oral health among a group of homeless individuals from dental professional’s and patient’s perspective. Doktoravhandling, Karolinska Institutet, Sverige.