Derfor er fluor bra for tennene

I de siste 20 årene har det hersket allmenn enighet om at fluor er viktig for å holde gliset i orden. Men hvorfor? En engelsk forsker tror stoffet limer kalsiumet fast til tennene, melder Nature.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var først mot slutten av barneskolen vi ble klar over at fluor måtte være forskrekkelig sunt. En dag lå nemlig skoletannlegen i bakhold i gymgarderoben, og før vi viste ordet av det hadde hun skjøvet et beger med suspekt, illeluktende væske inn i hendene våre. Så var det bare å tippe uhumskhetene inn i kjeftesmella og kaste seg inn i et tett race mellom klokka og brekningsrefleksen. Men noe lærte vi, da. Ingenting i verden kan smake så vondt, uten å gjøre underverker.

Tannemalje er laget av hydroxyapatitt, et knallhardt mineral av kalsium og fosfat. Men de fleste sterkinger har en svakhet, og alle som noensinne har sett en tyggegummireklame vet at tennenes bløte punkt er syre. Den røsker av kalsiumioner fra overflata, slik at emaljen blir myk.

Det er her fluoren kommer inn. På en eller annen mystisk måte hindrer den de ytterste lagene av tanna i å løsne.

- Vi visste at fluoren ble tatt opp i tennene, men ingen ante hvor det egentlig ble av det, sier Nora de Leeuw fra Birkbeck College til Nature.

Derfor lagde hun like godt en datasimulering som kan regne seg fram til hva som skjer.

Tannlim

Det ser ut til at fluoren klistrer seg fast til flere av kalsiumionene nær overflata av emaljen. Dermed limes partiklene fast til tanna, slik at syra ikke kan rive av så mange. Og fluorklisteret ser ut til å virke på alle slags tenner.

Andre forskere har ment at vidunderkjemikaliet bare fungerer hvis det har blitt bygget inn i tennene fra før. Det ville i så fall bety at alle som ikke vokste opp med fluortannkrem i skapet, var hinsides all hjelp. De Leeuws undersøkelse sier imidlertid at fluoren ikke bryr seg nevneverdig om barndommen, men limer fast det kalsiumet man måtte ha.

Men fluoren ser bare ut til å trenge ned blant de ytterste atomene, og det beskyttende klisteret skrapes nok av hver gang man tygger. Skal man beskytte tennene skikkelig, er det nok nødvendig å skylle med fluor ganske ofte, tror de Leeuw.

Tipper Colgate er ganske fornøyd med det.

Referanse

N. de Leeuw, Resisting the Onset of Hydroxyapatite Dissolution through the Incorporation of Fluoride, Journal of Physical Chemistry B, published online, doi:10.1021/jp036784v (2004).

Lenke

Nature: How fluoride firms up teeth
Forskning.no: Råtten ånde?
Forskning.no: Puss, pus, så får du en
Forskning.no: Champis og kaffe ødelegger tennene

Powered by Labrador CMS