Sol er ikke lenger bare skadelig. En tasmansk undersøkelse tyder på at en god dose sol i barndommen kan senke risikoen for å utvikle multippel sklerose.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er antagelig mange faktorer som forårsaker lidelsen multippel sklerose (MS), og nå ser det altså ut til at mangel på sol kan være en av dem. Jo flere solbad i barndommen, jo større sjanser til å unngå MS, viser en ny rapport.
Bra med solskader?
Forskere fra University of Tasmania undersøkte 136 MS-pasienter og 272 friske mennesker, for å finne ut hvor mye sol de hadde fått på kroppen i barne- og ungdomsårene.
I tillegg til å kartlegge om hvor mye hver enkelt hadde vært i sola, fikk forskerne greie på hva slags solbeskyttelse som var brukt og om noen hadde tatt vitamintilskudd. Dessuten ble medisinsk historie og andre faktorer registrert, sammen med solskader i huden.
Og resultatene så bra ut for alle som daglig hadde tilbrakt over to-tre timer i sommersola i ferier og helger, da de var i alderen seks til 15 år. De så nemlig ut til å ha lavere risiko for å utvikle MS. Det virket også som om mange solskader i huden hang sammen med en større sannsynlighet for å unngå sykdommen.
Dette kan kanskje forklare hvorfor MS er mer utbredt på høye breddegrader.
Mye MS i nord
- Det stemmer at det er høy forekomst av MS i Nord-Europa og Skandinavia, sier Kjell Morten Myr som leder Kompetansesenteret for MS ved Haukeland Sykehus. En av teoriene som diskuteres fra tid til annen er om soleksponering kan være en av faktorene.
Sollyset er nemlig viktig når kroppen skal forvandle D-vitamin til en aktiv form, fortsetter Myr, men så vidt man vet er selv sola i Tromsø, med mørketid og det hele, nok til å sørge for en tilstrekkelig omsetning
- Det er nok flere grunner til at sykdommen utvikler seg, sier Myr.
Mange mener at infeksjoner kan være en av faktorene som utløser MS, og mennesker som bor i kaldere strøk er mer utsett for luftveisinfeksjoner. Men det er selvfølgelig mulig at sola er med på å bestemme om et menneske utvikler MS.
Nervesykdom
Multippel sklerose rammer det sentrale nervesystemet, altså hjernen og ryggmargen. Dette betyr at signaler både til og fra hjernen blir trege, og noen ganger ikke når fram i det hele tatt. Symptomene dreier seg ofte om synsforstyrrelser, ustø gange, lammelser og en nummen og kraftløs kropp.
- Det er mellom 5 000 og 6 000 nordmenn som har diagnosen, og 250 til 300 nye tilfeller oppdages hvert år, forteller Myr. De fleste får sykdommen rundt 30-årsalderen, men den kan også dukke opp både hos barn og godt voksne.
Årsaken til lidelsen er lite kjent, men forskerne tror det dreier seg om en kombinasjon av genetikk og ytre faktorer. En av disse kan altså være sola.
Referanse:
Past exposure to sun, skin phenotype, and risk of multiple sclerosis: case-control study BMJ Volume 327, pp 316-20