Polio i Syria kan også ramme Europa
En strøm av syriske flyktninger til europeiske land, kan bidra til ny smittespredning i områder som har vært poliofrie i årtier.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Polioutbruddet i det nordøstlige Syria nylig, med minst et titalls smittede barn, er det første i landet siden slutten av 1990-tallet.
Borgerkrigen har medført liten grad av vaksinering mot poliovirus 1 (WPV1) de siste årene, påpeker to tyske eksperter i en vitenskapelig artikkel i The Lancet.
Dette kan få konsekvenser for flere enn den allerede hardt prøvede syriske befolkningen.
- Les også: Når kroppen sier stopp
De to forskerne er professor Martin Eichner ved University of Tübingen og Stefan O. Brockmann ved Reutlingen Regional Public Health Office i Tyskland.
De framhever også at det er isolert poliovirus i kloakk i Israel, og i avføringsprøver hos smittede i landet som ikke har vist tydelige sykdomstegn.
Trekker fram tre land
Unicef har beregnet at en halv million barn i Syria nå mangler immunitet mot poliovirus, mens rundt 95 prosent var beskyttet før krigen startet i 2011, skriver BBC News.
Færre vaksinerte kombinert med forflytning av større menneskemengder og dårligere hygieneforhold, kan gi en ny oppblomstring i en del europeiske land, påpeker forskerne.
De advarer blant annet mot at regioner der man har hatt lav vaksinedekning, er spesielt utsatt. Bosnia-Hercegovina (87 prosent), Ukraina (74 prosent), og Østerrike (83 prosent) trekkes fram i artikkelen.
- Les også: 320 000 ukjente virus
Det er ikke sikkert at den opparbeidede motstandsstyrken der er stor nok til å hindre smittespredning.
Verdens helseorganisasjon sier ifølge New York Times at man trenger minst 50 millioner vaksinedoser til barn i Midt-Østen.
Vaksiner
Bare ett av 200 sykdomstilfeller gir akutte symptomer på lammelser, slik at det kan gå nesten et år før utbrudd kan påvises, selv om flere hundre personer er smittet i et område, minner forskerne om.
Overføring kan forhindres dersom vaksinedekningen er høy og hygienen god.
Fra The Lancet opplyses det at de fleste vaksinene som gis i Europa i dag settes med sprøyte som inneholder et inaktivt poliopvirus, en vaksine kalt IPV.
- Les også: Vaksinens historie
Dette fungerer godt når majoriteten av en befolkning har immunitet, men IPV gir ikke 100 prosent beskyttelse mot infeksjon.
Med et økende antall hull i muren som skal demme opp for sirkulerende virusvarianter, øker risikoen smittespredning.
IPV er likevel foretrukket framfor en oral variant (OPV), siden sistnevnte i sjeldne tilfeller har gitt lammelser, opplyser The Lancet i en pressemelding. Lammelser er hovedsymptomet på polio.
Kloakksjekk
- Kun å vaksinere syriske flyktninger, som anbefalt av European Centre for Disease Prevention and Control, må betraktes som ineffektivt. Mer omfattende tiltak må vurderes, mener forskerne.
- Den orale poliovaksinen gir høy beskyttelse mot smitte og videre spredning av infeksjonen, men man har sluttet å bruke denne vaksinen i Europa.
- Fordi den i sjeldne tilfeller har gitt akutte lammelser. Bare noen av EU-landene tillater denne vaksinen, og ingen har noe lager med slik vaksine, påpeker forskerne.
De mener at man bør sjekke kloakken i europeiske land jevnlig for poliovirus, og områder med mange syriske flyktninger.
Referanse:
Martin Eichner, Stefan O. Brockman. Polio emergence in Syria and Israel endangers Europe. The Lancet. Correspondence. 8. nov. Sammendrag