Men det har ikke vært avklart om vitamin D i tilskuddsform kan spille en rolle i bekjempelse av luftveisinfeksjoner.
Annonse
Noen studier har antydet en sammenheng, men forskerne fra New Zealand og USA påpeker at funnene på feltet har vært motstridende - og hatt sine klare begrensninger.
Nå understreker Steinar Madsen i Legemiddelverket at dette nye forskningsarbeidet er metodisk sterkt.
I tillegg er denne dobbelt blindet, hvilket innebærer at verken forskere eller deltakere visste hvem som fikk tilskudd og hvem som fikk narremedisin.
JAMA-lederartikkel: Ineffektivt
Vitamin D- tilskudd blir heller ikke levnet store muligheter i kampen mot forkjølelse i en lederartikkel i samme nummer av JAMA som den nye studien.
Her kommenterer lege og forsker Jeffrey A. Linder funnene. Han er tilknyttet Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School.
- En IOM-rapport fra 2011 ba om mer forskning for å fastslå hvorvidt vitamin D-tilskudd reduserer forekomsten av luftveisinfeksjoner.
Nå har denne nye studien tatt omhyggelig tak i problemstillingen, påpeker Linder:
- Resultatene kan bety at vitamin D bør listes i Cochrane-oppsummeringer blant metodene som er ineffektive med hensyn til å forebygge eller behandle øvre luftveisinfeksjoner hos friske voksne, skriver han.
Norske anbefalinger
Steinar Madsen legger til at gjeldende norske anbefalinger om vitamin D-inntak står ved lag.
Annonse
- Grunnen til det er først og fremst at vi trenger tilstrekkelig av dette vitaminet for å styrke benbygningen, enten ved å ta tran, tabletter med vitamin d-tilskudd eller spise nok fet fisk, sier Madsen.
For folk som spiser variert og sunt, er de mange kosttilskuddene på markedet unødvendige, mener Madsen. Men han holder døren åpen for D-vitamin.