Svangerskapsdiabetes øker snorkesyke-risiko

Kvinner med svangerskapsdiabetes risikerer å miste mer enn én times søvn hver natt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto.com)

Gravide i risikosonen for svangerskapsdiabetes:

- Alder over 38 år
- Diabetes 1 eller 2 hos foreldre eller søsken.
- Overvekt med KMI over 27 da svangerskapet startet.
(KMI over 27 betyr f eks vekt over 78 kg for en kvinne som en 1,70 m høy)
- Tidligere svangerskapsdiabetes.
- Innvandrere fra India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka og Nord-Afrika.

(Kilde:  Folkehelseinstituttet)

Søvnapné:

Obstruktiv søvnapné er en søvnsykdom som innebærer flere pustestopp i løpet av natten. De kan vare fra rundt 10 til over 60 sekunder.

Personen får for lite luft, dermed faller oksygennivået i blodet. Folk med søvnapné har vanligvis mange korte oppvåkninger. Ledsages gjerne av høy snorking.

Øvre luftveier, særlig de bløteste strukturene i svelget, klapper sammen og stenger for luft til  lungene, når pusten trekkes.

Søvnen blir fragmentert og mangel på kvalitetssøvn gjør at mange føler seg trøtte og uopplagte. Obstruktiv søvnapné er en risikofaktor for deriblant hjerte-/karsykdommer.

Ny studie viser fram en sterk forbindelse mellom kvinner med påvist svangerskapsdiabetes, og søvnforstyrrelsen obstruktiv søvnapné.

- Det er vanlig at gravide opplever forstyrrelser i søvnen, men vi ser altså at risikoen for å utvikle obstruktiv søvnapné øker vesentlig hos kvinner med svangerskapsdiabetes.

Det sier forsker og lege Sirimon Reutrakul ved Rush University Medical Center i Chicago, i en pressemelding.

Søvnapné kan føre til flere pustestopp i løpet av natten, og man kan få for lite oksygen.

Mer søvn, færre avbrudd

De amerikanske forskerne rapporterer at kvinner med svangerskapsdiabetes har nær sju ganger høyere sannsynlighet for å ha snorkesyke enn andre gravide.

De opplyser også at kvinner som ikke hadde denne formen for diabetes, i gjennomsnitt sov én time mer, og dessuten hadde færre avbrudd i søvnen.

Svangerskapsdiabetes bryter typisk ut i 2. trimester hos en del gravide, og fører til høyere glukosenivåer i blodstrømmen enn normalt.

Mye høyere risiko for senere diabetes

Tilstanden kan gi komplikasjoner, som høyt blodtrykk og urinveisinfeksjoner hos mor. Samtidig kan barnets fødselsvekt bli høyere.

Vanligvis normaliseres glukosenivåene etter graviditeten.

Men det er også slik at kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes har en mye høyere risiko for å bli rammet av vanlig diabetes senere i livet.

En tidligere studie med forskere fra Folkehelseinstituttet viser en over 40 ganger høyere risiko for vanlig diabetes fem år etter graviditeten.

Økning i svangerskapsdiabetes

Totalt 45 kvinner fikk overvåket søvnen sin i den nye studien. 15 kvinner med svangerskapsdiabetes, 15 kvinner som ikke hadde denne tilstanden, og yterligere 15 kvinner som ikke var gravide.

Lege Sirimon Reutrakul påpeker at nær 75 prosent av deltakerne i studien med svangerskapsdiabetes også led av søvnapné. Flesteparten av dem var enten overvektige eller fete.

Svangerskapsdiabetes er i utgangspunktet en sjelden tilstand, slik at risikoen for å bli rammet av søvnapé som følge av dette vil dermed være nokså liten.

I Norge får flere enn 8 av 1000 gravide svangerskapsdiabetes. Antallet har økt de siste 30 åra.

Referanse:

Sirimon Reutrakul, m.fl, Interactions between Pregnancy, Obstructive Sleep Apnea and Gestational Diabetes Mellitus. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism August 21, 2013 jc.2013-2348 Sammendrag

Powered by Labrador CMS