Nikotin firedobler risiko for spedbarnsdød

Kvinner som røyker, snuser eller tygger nikotintyggegummi under graviditeten firedobler muligheten for at barnet dør som spedbarn. Grunnen er at barnets kropp ikke klarer å oppfatte når oksygennivået blir kritisk lavt. Dette viser ny svensk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det holder ikke å gå over til nikotintyggegummi eller snus, sier professor Hugo Lagercrantz til avisa Dagens Nyheter.

Nikotin i alle former firedobler muligheten for spedbarnsdødelighet.

Forstyrrer behovet for å puste

Det har lenge vært kjent at nikotin har medført problemer, men først nå har Lagercrantz og hans team funnet ut at nikotin forstyrrer nervesystemets evne til å regulere pustingen mens vi sover.

- Det er normalt at et sovende barn puster ujevnt. Når oksygennivået synker i blodet vil kroppens forsvarsmekanismer gi beskjed om at barnet må puste mer eller våkne. Nikotinet reduserer kroppens evne til selv å regulere oksygennivået.

Lagercrantz, som er lege ved Astrid Lindgrens barnesykehus i Stockholm, har studert den samme mekanismen hos mus med en usedvanlig treg variant av en kjemisk reseptor. Disse musene hadde mangelfulle evner til å forsvare seg mot oksygenmangelen. Den samme type reseptor hos menneskefostre kan påvirkes av nikotin fra sigaretter, snus eller nikotintyggegummi.

- Barnet venner seg til et høyt nikotinnivå, sier Lagercrantz. Når det blir født, kan reseptoren ha blitt så treg at barnet rett og slett ikke våkner av oksygenmangelen.

Største dødsårsak hos småbarn

Av 22 prosent kvinner som røyker når de blir gravide, vil 7 prosent slutte fordi de skal ha barn. De 15 prosent som fortsetter, vil utsette barnet for en rekke helsefarer, hvorav krybbedød og økt dødelighet rundt fødsel er de mest alvorlige. Etter at man har sluttet å legge spedbarn på magen, regner man med at røyking er den største dødsårsaken for nyfødte barn.

- Lagercrantz resultater er veldig interessante og de bidrar til at vi får en bedre forklaring på hvorfor barn av røykere er betydelig mer utsatt for å dø både i tiden rundt fødselen og senere i spedbarnstiden, sier dr.med. Gro Nylander som er overlege på kvinneklinikken ved Rikshospitalet.

- Det er gledelig at så mange gravide kvinner slutter før de blir gravide og at enda flere slutter tidlig i graviditeten, men det er fortsatt alt for mange som røyker. Det betyr at mange norske barn dør unødig.

Ca 9 000 gravide norske kvinner røyker.

Powered by Labrador CMS