Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.
Hvordan kan muskulaturen i bekkenbunnen påvirke seksuell dysfunksjon?
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Trening av bekkenbunnen kan gi økt sexglede etter fødsel
PODCAST: Mange kvinner opplever problemer med samleie etter fødsel – med smerter eller følelsesløshet i underlivet. For noen ligger løsningen i trening av bekkenbunnen.
Seksuell dysfunksjon, eller dårlig seksuell funksjonalitet, kan ramme opp mot 60 prosent av alle kvinner som har født. Det viser forskning fra Norges idrettshøgskole (NIH), utført av tidligere doktorgradsstipendiat Merete Kolberg Tennfjord i 2017.
Ifølge forskningen er noen av symptomene tørrhet i skjeden, smerte ved samleie eller følelsen av et romslig og åpent underliv. For flertallet av kvinnene vil dette gå over tolv måneder etter fødsel. Symptomer og plager varierer imidlertid fra kvinne til kvinne.
– Det er viktig å få tak i de kvinnene som sliter med vedvarende plager samtidig som vi må forebygge seksuell dysfunksjon hos de som har opplevd store plager under fødsel, forteller Tennfjord som til daglig jobber som spesialfysioterapeut ved Ahus.
Når sexlysten forsvinner
Svangerskap er en stor belastning på bekkenbunnen. En sterk og smidig bekkenbunn er derfor spesielt viktig for kvinner som skal eller har født.
Bekkenbunnen kan påvirkes negativt både av fosteret som blir gradvis tyngre og av fødselshormoner. Samtidig fører selve fødselen til en kraftig tøying av bekkenbunnen.
– Heldigvis er kvinnekroppen laget for å føde barn, og for de aller fleste går dette veldig bra. Vår jobb som helsepersonell er å informere kvinnene om betydningen av bekkenbunnen og bekkenbunnstrening på et tidlig stadium av graviditeten, og hva de kan forvente av en fødsel, sier Kolberg.
Hun forteller at trening av bekkenet kan forebygge plager og frustrasjon hos den enkelte kvinne, samtidig som det kan bidra til et bedre sexliv.
En sterkere bekkenbunn kan gi sexlysten tilbake
Bevisst og isolert trening av bekkenbunnen har vist seg å være viktig for kvinner med symptomer på vid og åpen skjede eller med skade på selve bekkenbunnen, ifølge forskningen.
Ettersom symptomene kan gi nedsatt følelse ved samleie, vil trening av bekkenbunnen være en viktig del av opptreningen etter fødsel. En sterkere bekkenbunn kan gi sexlysten tilbake samtidig som gleden ved samleie kan øke.
– Hvor sterke musklene i bekkenbunnen er, avhenger av flere faktorer, blant annet alder, hvordan fødselen gikk og hvor mange barn kvinnen tidligere har født, forteller Kolberg og fortsetter:
– Kvinner som ikke har født barn, kan også oppleve disse symptomene. Bekkenbunnstrening blir derfor anbefalt også til denne gruppen, selv om vi ikke kjenner til den totale treningseffekten for disse kvinnene.
Flere studier viser at kvinner med en godt trent muskulatur i bekkenbunnen ofte har bedre kontakt med underlivet, og at disse også har et godt seksualliv.
Samtidig er det ulike faktorer som spiller inn på en kvinnes seksualitet, som blant annet rammen rundt samleie, partneren, selvfølelsen og den generelle livssituasjon.
En sterk bekkenbunn vil dermed aldri kunne kompensere for disse faktorene.
Kvinnehelse
Merete Kolberg Tennfjord og Kari Bø har forsket på tematikken og er gjester i denne episoden av NIH-podden som handler om graviditet og seksuell dysfunksjonalitet.
Merete Kolberg Tennfjord jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen Kristiania og som spesialfysioterapeut ved Ahus. Hun har publisert flere artikler innen kvinnehelse og har bidratt som forfatter i en klinisk håndbok om bekkenbunns-dysfunksjoner.
Kari Bø er professor på NIH samtidig som hun er en internasjonal ekspert på kvinnehelse og bekkenbunnsproblematikk.
Hør hele episoden her:
Referanse:
Merete Kolberg Tennfjord: Pelvic floor muscle function, vaginal symptoms and symptoms of sexual dysfunction. Doktoravhandling ved NIH, 2017. Sammendrag.
Les også disse sakene fra Norges idrettshøgskole: