Annonse
Skjermen og vi. (Foto: Colourbox)

Ikke så smart for øynene

SPØR EN FORSKER: Kan smarttelefonen være skadelig for synet? Ja, sier forskerne, men det finnes grep å ta for å lette byrden på øynene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Øynene dine stirrer på den lille lysende skjermen du har i hendene. Kanskje har du sittet lenge slik og myst mot facebook eller nyheter fra nettavisene.

Vi spør forskerne – er dette usunt for øynene? Det kan være det, ifølge forskerne ved Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud.

- På samme måte som for andre synskrevende næroppgaver kan en bli sliten og trøtt i øynene, sier forsker ved instituttet, Magne Helland.

- Noen mener at omfattende bruk av øynene for oppgaver på nært hold, spesielt i barne- og ungdomsårene, kan føre til at en blir noe mer nærsynt, sier han.

Krever anstrengelse

Helland forsker blant annet på hvordan man kan unngå å få synsplager når bruker skjerm på arbeidsplassen.

Han kan fortelle at det for tiden gjøres mye forskning på hva som skjer med synet når vi bruker dataskjermer på nært hold – noe som omfatter lesebrett, nettbrett og smarttelefoner.

Det er øyets fokuseringsmekanisme vi anstrenger når vi leser liten tekst på en skjerm. Synet vårt er mest avslappet når vi ser på noe på avstand.

Magne Helland. (Foto: Høgskolen i Buskerud)

Det å fokusere mye ned i en liten mobilskjerm er derfor en krevende oppgave for øyet, og den kan gjøres enda vanskeligere hvis lysforholdene er dårlige, for eksempel i sterkt sollys, ifølge Helland.

- Dersom synsomgivelsene er lite optimale, eller det en ser på er med dårlig kontrast eller uheldige fargekombinasjoner, som kan skje med en dårlig innstilling av mobiltelefonens skjerm, blir oppgaven vanskeligere for øyet.

Holder skjermen nært

De aller fleste holder smarttelefonene sine nærmere enn de ville holde en bok eller avis, ifølge en studie fra 2011 som ble publisert i tidsskriftet Optometry and Vision Science.

Dette er krevende for øyet, og du trenger ikke nødvendigvis ha problemer med synet for å merke at det tar på, ifølge Rigmor Baraas. Hun er professor på instituttet der Helland jobber.

- Det er ikke usannsynlig at personer som ellers ikke har hatt symptomer relatert til øynene og synsfunksjonen kan oppleve ubehag etter å ha sittet og lest på en liten skjerm over en viss tid, sier hun.

Noe av problemet er at teksten vi leser på smarttelefonene ofte er svært liten. Det er her man kan ta grep for å gjøre belastningen mindre for øynene.

- Det enkleste rådet en kan gi er at en bruker muligheten til å forstørre opp det en ser på, spesielt når en skal lese på en liten skjerm. Det er jo en av fordelene med dagens teknologi.

- Og om en aldri har undersøkt synet tidligere eller får problemer med synet, bør en ta en tur til optikeren for å sjekke både øyehelse og synsfunksjon, sier hun til forskning.no.

Referanser:

Y. Bababekova et. al. Font Size and Viewing Distance of Handheld Smart Phones. Optometry and Vision Science, Vol. 88, No. 7, s. 795–797. 2011.

J. Long, M. Helland. A multidisciplinary approach to solving computer related vision problems. Ophthalmic & Physiological Optics, Vol. 32, No. 5, s. 429–435, September 2012

Powered by Labrador CMS