Medisin mot tobakksavhengighet?

Medisinen rimonabant kan hjelpe deg til å slutte å røyke, og enda bedre: den hjelper mot vektøkning etter røykeslutt også.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Scienceblog melder om resultater som høres ut som en drøm for gamle røykere. Forskere ved universitetet i Cincinnati presenterte studien STRATUS-US (studier med rimonabant og tobakksbruk), som er en av de største undersøkelsene som har vært foretatt om røykeslutt i USA.

Resultatene viste at rimonabant doblet sjansen for å lykkes med å slutte å røyke sammenlignet med narremedisin (placebo). Medisinen ga lite bivirkninger, og over en ti ukers periode hindret den vektøkning etter røykeslutt.

Røykeslutt er en kamp

- Røykeslutt er en enorm kamp for mange mennesker, sier Dr Anthenelli, en av forskerne bak undersøkelsen.

- Det er godt kjent at røyking fører til sykdommer i luftveiende og til lungekreft, men røykere har også 70 prosent større sjanse for hjerte- og karsykdommer.

- Det er påkrevd at vi gjør noe for å behandle tobakksavhengighet. Rimonabant gir en lovende ny behandlingsmulighet som kan hjelpe folk å slutte - samtidig som den holder vektøkning i tømme.

Stor studie

Undersøkelsen omfattet 787 røykere som var motivert for å slutte. I gjennomsnitt var de 42 år gamle og røyket 23 sigaretter hver dag. De hadde vært røykere i mellom 11 og 24 år.

Pasientene fikk enten placebo, fem mg eller 20 mg rimonabant hver dag. Behandlingsperioden var ti uker. De fikk anledning til å røyke de to første ukene, med et mål om å slutte å røyke på dag 15.

20 mg rimonabant doblet sjansene for å lykkes med røykeslutt sammenlignet med gruppen som fikk placebo. Fem mg ga ikke utslag.

"Mange er redd for at de legger på seg om de slutter å røyke."

Overvektige gikk ned i vekt

Pasientene som fikk 20 mg dose gikk også litt ned i vekt (0,3 kg). Grundigere analyser viste at dette skyldtes at overvektige pasienter gikk ned i vekt, mens pasienter med normal vekt ikke fikk noen utslag. Blant pasientene som fikk placebo gikk både normalvektige og overvektige opp omtrent like mye (1,1 kg).

Bivirkninger var litt høyere for pasientene som fikk medisin enn for de som fikk placebo. De vanligste var kvalme og halsinfeksjon.

Ny type medisin

Rimonabant er først i en ny gruppe medisiner som skal virke ved å hemme reseptoren CB1, én av to reseptorer i det såkalte endocannabinoide system (EC). Dette systemet er med på å regulere kroppens inntak av føde, og er også involvert i tobakksavhengighet.

Kronisk tobakksbruk, ikke bare sigarettrøyking, overstimulerer EC og skaper en ubalanse. Ved å blokkere CB1 skal rimonabant hjelpe til med å skape balanse i systemet igjen, og dermed redusert avhengighet av tobakk.

Det viser seg også at det å blokkere CB1 hos overvektige kan føre til redusert vekt generelt og redusert bukfett spesielt. Det hjelper også for stoffskiftet og omsetningen av fett i kroppen, og bedrer blant annet kolesterolverdiene.

Er det for godt til å være sant?

Lenke

Scienceblog: Drug helps smokers quit, limits weight gain

Powered by Labrador CMS