Mat tilsatt D-vitamin kan motvirke mangelsykdommer
Melk og brød som er tilsatt D-vitamin hever nivået av vitaminet hos vanlige familier, viser en ny doktoravhandling.
BoChristensenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakta
Mangel på D-vitamin svekker musklene og øker risikoen for fall og beinbrudd.
Hos barn kan det føre det til rakitt – også kalt engelsk syke – hvor barnas vekst hemmes. Senere i livet kan de utvikle beinskjørhet.
Noe forskning tyder på at mangel på D-vitamin øker risikoen for kreft – spesiell tykktarmskreft – infeksjoner og hjerte/kar-sykdom, men dette er fortsatt ikke endelig avklart.
Kilde: Lars Rejnmark, førsteamanuensis, Aarhus Universitet
Når vinterværet setter inn og solstrålene ikke lenger treffer huden, burde vi spise mer D-vitaminrik mat, som for eksempel fet fisk.
Et doktorgradsprosjekt fra Danmarks Tekniske Universitet viser nå at brød og melk tilsatt ekstra D-vitamin kan hjelpe, det også.
Det gjorde det i hvertfall da forskerne undersøkte dette i den danske befolkningen, der rundt ti prosent har D-vitaminmangel.
– Vi fant at både barn og voksne unngår en mangeltilstand hvis de går over til melk og brød tilsatt D-vitamin, sier Katja Howarth Madsen.
Hun har i tre år vært doktorgradsstudent ved Avdeling for Ernæring ved Danmarks Tekniske Universitet.
Trenger ikke å skifte vaner
Madsen delte 201 barnefamilier i to grupper. Den ene fikk melk og brød som er tilsatt D-vitamin.
– Fordelen med dette er at de ikke trengte å endre spisevaner, sier Madsen.
D-vitamin-nivået til alle deltakerne ble målt ved begynnelsen og slutten av forsøket, som varte i seks måneder i vinterhalvåret 2010/2011.
Ved slutten av perioden hadde 65 prosent av kontrollgruppen et nivå som lå under det anbefalt, mens bare 16 prosent i gruppa som hadde fått vitaminberiket mat lå under det anbefalte nivået.
Kan hjelpe mange
Lars Rejnmark, overlege ved Aarhus Universitetssykehus og førsteamanuensis ved Aarhus Universitet, har tro på å tilsette D-vitamen i melk og brød. Han har ikke vært involvert i Katja Howarth Madsens forskning.
– Dette er en god måte til å unngå alvorlige mangeltilstander, sier Rejnmark.
– Denne undersøkelsen har vist at mangeltilstander kan unngås ved å tilsette små mengder D-vitamin til melk og brød. Det bør tilsettes de fleste typer melk og brød, siden vi foretrekker forskjellige typer.
Uvanlig å få for mye
I forsøket ble det brukt veldig små mengder D-vitamin, så Rejnmark frykter ikke at noen vil få et for høyt D-vitaminnivå hvis myndighetene velger å tilsette melk og brød.
– De som allerede har mye D-vitamin, vil få så små ekstra mengder at det neppe vil gjøre noen forskjell, sier han.
– Det finnes noen sjeldne sykdommer, for eksempel sarkoidose, hvor ekstra D-vitamin kan være et problem. Det bør derfor finnes produkter som ikke er tilsatt D-vitamin. Slik det også er mulig å kjøpe produkter som er glutenfrie.
Annonse
Tidligere forskning har gitt mistanke om at veldig høye nivåer av D-vitamin kan være skadelige, men om det er snakk om en årsakssammenheng er fortsatt ikke klart.
Forskere diskuterer fortsatt hvor det optimale nivået for D-vitamin ligger.
– En ting er å unngå klare symptomer her og nå, og en andre ting er symptomer som kommer på sikt, sier Katja Howarth Madsen.
– D-vitamin-tilsatt mat kan hjelpe de som ligger under det anbefalte nivået.
Brød og melk ikke nok for alle
Man bør være forsiktig med å tilsette mat med vitaminer uten å vite om det også treffer riktig gruppe, mener Camilla Hersom, helsepolitisk talsperson for det danske partiet Radikale Venstre.
– Vi vet fortsatt ikke om dette vil treffe den riktige befolkningsgruppen. Det er jo ikke alle som får i seg nok brød og melk til at det får den ønskede effekten. Det må vi være sikre på før vi går til et så drastisk grep, sier Hersom.
– Jeg mener det er bedre å oppfordre befolkningen til å spise riktig mat, sier hun.
Oppfordringer treffer heller ikke
Myndighetenes oppfordringer til befolkningen om å spise sunt, treffer imidlertid sjelden de som trenger det mest, mener Lars Rejnmark.
– Man bør naturligvis alltid oppfordre befolkningen til å spise sunt. Dessverre er det slik at slike oppfordringer hovedsakelig følges av de som allerede har en god helse og spiser sunt, sier han.
I en rapport fra Danmarks Tekniske Universitet fra 2010 skriver forskerne at om lag 85 prosent av befolkningen vil kunne få et utbytte av et berikelsesprogram som omfatter melk og brød.
Annonse
– Det vil forebygge alvorlig D-vitaminmangel og forebygge mangelsykdommer som rakitt og beinskjørhet, sier Rejnmark.