Humlet øl er godt for skjelettet

Øl inneholder silisium, noe kroppen trenger for å danne knokler. Ny forskning viser at godt humlet øl brygget på bygg inneholder langt mer silisium enn hveteøl og pils.  
20.2 2010 05:00

Øl er en rik kilde til silisium, og dette mineralet er viktig for skjelettet. Da kan det være fristende å konkludere med at man bør drikke øl for å beskytte seg mot beinskjørhet.

Så enkelt er det nok ikke, men hvis man likevel drikker øl, kan man jo like godt velge den typen øl som rommer mest silisium – bare for å være på den sikre siden.

Det gjør kraftig humlet øl av typen India Pale Ale, ofte forkortet IPA.

– Øl med massevis av byggmalt og humle inneholder mest silisium, forteller dr. Charles Bamforth fra University of California i en pressemelding.

Sammen med en kollega har han undersøkt 100 forskjellige ølsorter for å lære mer om hvem som inneholder mest silisium.

Stor forskjell på øltyper

Resultatet av undersøkelsen er publisert i februarnummeret av tidsskriftet Journal of the Science of Food og Agriculture. IPA vinner klart over vanlige pilsnerølet, og hveteøl er helt på bunnen, sammen med alkoholfritt øl.

Så det er altså ikke likegyldig hvilket øl man drikker hvis det handler om å få i seg silisium. IPA er brygget på byggmalt, som inneholder mye mer silisium enn hvetemalt.

I tillegg er det massevis av humle i IPA, og humle inneholder også store mengder silisium.

I en gjennomsnittlig IPA er det mer enn dobbelt så mye silisium som i en hveteøl, og det vanlige pilsnerølet ligger også langt bak. Forskerne fant ut at IPA rommer 74 prosent mer silisium enn pilsnerøl.

Silisiuminntaket er dårlig undersøkt

Den danske Sundhedsstyrelsen anslår at cirka 300 000 dansker har beinskjørhet. De som rammes er mer utsatt for å brekke bein i kroppen. Sykdommen rammer særlig kvinner over 50 år – men det er kanskje fordi de ikke drikker nok øl, som er en viktig silisiumkilde?

Det avviser Peter Vestergaard, som er overlege ved Medicinsk Endokrinologisk Afdeling C på Århus Sygehus. Han ser ingen grunn til å anbefale kvinner å drikke en IPA i ny og ne – i hvert fall ikke før det er foretatt ytterligere undersøkelser.

Det er vanskelig å anslå hvor mye silisium man generelt får fra kosten, så man kan ikke si hvor mye silisiumet fra øl betyr, forteller Vestergaard.

Så hvis man skal ha en øl på et vertshus, bør man ta den man har mest lyst på, mener han.

Han gjør oppmerksom på at det også er farer knyttet til øldrikking.

– Risikoen for å komme til skade ved å falle hvis man får i seg for mye alkohol veier opp de positive effektene ølet måtte ha på skjelettet, avslutter Vestergaard.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse:

Silicon in beer and brewing. Journal of the Science of Food and Agriculture, februar 2010.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse