Annonse

Feit mat kan skade barnet

Mye feit mat under graviditet kan føre til at barn får tidligere pubertet og større risiko for overvekt, kreft og diabetes som voksne.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Studier gjort ved Royal Veterinary College i London og University of Auckland konkluderer med at fet og usunn mat under graviditet kan ha store konsekvenser for avkom selv om de spiser sunt resten av livet.

Forskningen er basert på eksperimenter gjort på rotter.

Skader fosteret

Forskerne ved University of Auckland foret drektige og diende rotter med mat med høyt fettinnhold.

Noen av rotteungene ble deretter fostret opp på en diett med mye fett helt til de ble voksne, mens andre ble foret med vanlig mat i oppveksten.

Disse rottene ble sammenliknet med rotter hvor rottemor hadde et vanlig kosthold mens hun var drektig.

Puberteten kom mye tidligere hos rottene som hadde hatt  mødre med et fett kosthold mens de var drektige.

Født overvektig

Ved Royal Veterinary College i London ble gravide rotter foret med potetgull, ost, muffins og annen junk food.

Å spise fet mat mens man er gravid kan være like farlig som røyking og drikking viser en ny studie fra New Zealand.

Avkommet ble født overvektig, og selv om de ble foret med sunn mat i oppveksten var de rammet av en mengde helseproblemer som voksne.

Rotteungene hadde høyere kolesterol- og triglyseridnivåer – to av hovedårsakene til hjerte og karsykdommer.

De hadde også uvanlig høyt innhold av insulin og glukose i blodet, noe som kan føre til diabetes 2. I tillegg var rottene overvektige.

Tidlig kjønnsmodning

Eksperimentet ved University of Auckland ble ledet av professor Deborah Sloboda ved Liggins Institute ved. Resultatene ble offentliggjort på Endocrine Societys årlige møte i San Francisco i juni.

- Det å få menstruasjon tidlig er ofte brukt som en markør for tidlig pubertet. Modnes man for tidlig, øker risikoen for overvekt, depresjon i tenårene, og brystkreft senere i livet, sier Sloboda til forskning.no.

Hun forklarer at tidlig pubertet også har mange av de samme konsekvensene for menn, men at det er vanligere å studere dette hos kvinner eller dyr av hunkjønn, fordi den første menstruasjonen er en såpass klar markør for kjønnsmodning.

- Det er nå overveldende beviser for at kjønnsmodning kan blir forårsaket av miljømessige faktorer som ernæring, sier Sloboda.

Like farlig som røyking og drikking

Hun forklarer at rotter deler mange fundamentale biologiske systemer med oss mennesker. Hun sier at det derfor er grunn til å tro at fet mat mens man er gravid har liknende konsekvenser for mennesker.

- Dette forsøket viser at det å spise mye fet mat mens man er gravid kan ha minst like alvorlige konsekvenser som det å røyke eller drikke alkohol, sier hun.

Gjennom eksperimenter med forskjellige kombinasjoner av kosthold viste det seg at det var den fete maten de spiste mens de var drektige, som var avgjørende.

Rotter som ble foret med vanlig mat gjennom oppveksten, men som ble født av en mor med et usunt kosthold, forble i risikogruppen for hjerte og karsykdommer, diabetes og andre lidelser. De kom også tidligere i puberteten enn de andre rottene.

Rottene som ble foret med fet mat gjennom hele oppveksten og også i livmora kom ikke i puberteten noe tidligere enn de som fikk vanlig mat. 

Forsøkene antyder at en mors kosthold er viktigere for barnets utvikling enn maten som spises etter fødselen.

- Alt håp er ikke ute

Hva slags mat en mor spiser mens hun er gravid, kan dermed få dramatiske følger for hele barnets liv, til tross for et sunt kosthold i oppveksten og videre i livet. 

- Dette betyr selvfølgelig ikke at alt håp er ute for et barn som er født av en mor som spiser fet mat mens hun er gravid.

- Men det viser at mødre må være spesielt forsiktige med fet mat og at usunn mat kan få store konsekvenser for avkom, sier Sloboda.

Rotter som ble født av en mor med et fetere kosthold, hadde også høyere andel kroppsfett som voksne, selv om de spiste vanlig mat i oppveksten.

Hva slags mat mor spiser mens hun er gravid kan få dramatiske følger for hele barnets liv, til tross for et sunt kosthold i oppveksten og videre i livet.

Rottene viste også tegn til hormonendringer, blant annet kjønnshormonet progesteron.

- En mors kosthold kan også ha konsekvenser for avkommets evne til å få barn, sier Sloboda til forskning.no. 

Videre studier

- En av tingene vi prøver a finne ut nå, er hvor tidlig den fete maten begynner å få innvirkning på avkommet, sier Sloboda.

Hun sier at forskningsgruppen holder på med nye studier hvor de ser på rottefostre veldig tidlig i utviklingen.

- Vi tror at den fete matens innvirkning på fosteret kommer svært tidlig i utviklingen. Dette vil vi nå se på i videre studier, sier Sloboda.

Referanser:

Stéphanie A Bayol, Bigboy Happy Simbi, Jacques AB Bertrand og Neil C Stickland; Offspring from mothers fed a “junk food” diet in pregnancy and lactation exhibit exacerbated adiposity which is more pronounced in females; 1. july 2008, The Journal of Physiology, volum 586, utgave 13, ss. 3219–3230.

Oken, E. et al. Gestational weight gain and child adiposity at age 3 years. American Journal of Obstetrics & Gynecology, april 2007.

Reilly, J. et al. Early life risk factors for obesity in childhood: cohort study. British Medical Journal, publisert online 20 may 2005.

Lenker:

Pressemelding fra University of Auckland: Timing of puberty linked to mother’s diet during pregnancy 

Pressemelding fra Royal Veterinary College: Mother’s diet may have long term impact on child’s health, study suggests

ABC Science: Mum’s diet linked to onset of puberty

BBC: Mother’s junk food ‘harms child’

Powered by Labrador CMS