Kreftstudier holder ikke mål

Hva betyr egentlig matvarevalget for risikoen for å få kreft? Ikke så mye som mange undersøkelser vil ha oss til å tro, viser en ny rapport.

Publisert
Kaffe og brød er to av ingrediensene den nye rapporten har sett nærmere på. (Foto: Colourbox)
Kaffe og brød er to av ingrediensene den nye rapporten har sett nærmere på. (Foto: Colourbox)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

De tilfeldige ingrediensene

Er forska på i forbindelse med kreft:

Kalv, salt, pepper, mel, egg, brød, svinekjøtt, smør, tomat, sitron, and, løk, selleri, gulrot, persille, muskat, sherry, oliven, sopp, løpemage, melk, ost, kaffe, bacon, sukker, hummer, potet, storfe, lam, sennep, nøtter, vin, erter, mais, kanel, cayenne, appelsin, te, rom og rosiner.

Er ikke forska på i forbindelse med kreft:

Laurbærblad, nellik, timian, vanilje, hickory, melasse, mandler, natron, ingefær og skilpadde.

Vi har blitt vant til å kontinuerlig bli opplyst om at forskjellige matvarer påvirker sjansene våre for å få kreft.

Stadig flere ting vi putter i oss blir forska på i kreftrisikoøyemed og presentert som enten forebyggende eller framkallende.

Nå viser en ny rapport - nylig publisert i American Journal of Clinical Nutrition - at mange av ingrediensene har fått et ufortjent dårlig - eller godt - rykte.

_____________________

Les hele saken på NRK.no