Kreftstudier holder ikke mål

Hva betyr egentlig matvarevalget for risikoen for å få kreft? Ikke så mye som mange undersøkelser vil ha oss til å tro, viser en ny rapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kaffe og brød er to av ingrediensene den nye rapporten har sett nærmere på. (Foto: Colourbox)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

De tilfeldige ingrediensene

Er forska på i forbindelse med kreft:

Kalv, salt, pepper, mel, egg, brød, svinekjøtt, smør, tomat, sitron, and, løk, selleri, gulrot, persille, muskat, sherry, oliven, sopp, løpemage, melk, ost, kaffe, bacon, sukker, hummer, potet, storfe, lam, sennep, nøtter, vin, erter, mais, kanel, cayenne, appelsin, te, rom og rosiner.

Er ikke forska på i forbindelse med kreft:

Laurbærblad, nellik, timian, vanilje, hickory, melasse, mandler, natron, ingefær og skilpadde.

Vi har blitt vant til å kontinuerlig bli opplyst om at forskjellige matvarer påvirker sjansene våre for å få kreft.

Stadig flere ting vi putter i oss blir forska på i kreftrisikoøyemed og presentert som enten forebyggende eller framkallende.

Nå viser en ny rapport - nylig publisert i American Journal of Clinical Nutrition - at mange av ingrediensene har fått et ufortjent dårlig - eller godt - rykte.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS