Annonse

Kaffe mot diabetes?

Å drikke mye kaffe gan gi mindre risiko for å utvikle type 2 diabetes, i følge en innledende studie fra Nederland. Kaffen har tidligere fått skylda for å stå bak en del mindre gode helseeffekter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere har analysert 17 000 nederlandske menn og kvinner over en periode på sju år, og funnet ut at de som drikker syv eller flere kopper kaffe om dagen, har halvparten så stor sjanse for å utvikle type 2 diabetes enn de som drikker to kopper eller mindre.

Farlig kaffe?

Dette må være gode nyheter for kaffeelskere som tidligere har fått vite at kaffekoppene øker smertefølsomhet, disposisjon for panikklidelser, og ikke minst sjansene for hjertesykdommer.

På toppen av det hele gikk Næringsmiddeltilsynet i Norge nylig ut og anbefalte storforbrukere av kaffe å kutte ned på sitt forbruk. En svensk rapport viser nemlig at kaffekoppen er full av det antatt kreftfremkallende stoffet akrylamid.

På tide at kaffekoppen viser seg fra sin gode side, vil man kanskje si.

Senker følsomhet for insulin?

Type 2 diabetes er i stor grad assosiert med stillesittende livsstil, og dukket tidligere vanligvis opp hos eldre mennesker. Men ettersom barna har blitt feitere, har også sykdommen festet et bedre grep om befolkningen.

De som har sykdommen får høye glukosenivåer i blodet, fordi kroppene deres enten ikke produserer nok av hormonet insulin (som hjelper kroppens celler å ta opp glukose), eller fordi cellene deres er sensitive for insulin.

Det er kjent at kaffe minsker følsomheten for insulin på kortvarig basis, men forskerne vet ikke hva slags effekter kaffeinntak har på lang sikt.

Eller knyttet til oppførsel?

- Kaffe inneholder også andre komponenter som kan forbedre insulinsensitiviteten, sier leder for forskergruppen, Rob van Dam til New Scientist.

En av kritikerne til disse overraskende resultatene mener det er vanskelig å gi kaffen æren for færre tilfeller av type 2 diabetes hos de som drikker mye kaffe - isteden kan det være at kaffedrikkingen er knyttet til en bestemt oppførsel. Kanskje går kaffedrikkere sjeldnere til legen?

Referanse:

Van Dam, R.M. og Feskens, E.J.; Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus; The Lancet: http://www.thelancet.com/, vol. 360, nr 9344, November 2002.

Powered by Labrador CMS