Annonse

Velger usunt for andre

Stangselleri og rosiner til meg, søte saker og kaker til deg. Slik synes tendensen for hvordan vi velger mellommåltid til oss selv og andre, ifølge ny studie.  

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Ærre så nøye ‘a? Tydeligvis ikke for alle.

Vi utviser større grad av selvkontroll når vi velger ut en snack til oss selv, enn til familie og venner, antyder studien, som skal publiseres senere i år i Journal of Consumer Research.

Hvis du satser på den helsunne linja, kan det muligens være lurt å ta hånd om bestillinger og innkjøp på egenhånd - eller i hvert fall sende med en tydelig skrevet handleliste…

Sjokolade, kaker, iskrem…

I et av forsøkene ble 154 studenter bedt om å plukke ut fire sunne og fire usunne mellommåltid, fra et utvalg på totalt 16 slike.

Den ene halvparten av deltakerne skulle plukke snacker til seg selv, den andre skulle velge for en venn.

- Når vi velger det vi selv skal spise, blir resultatet en balansert blanding av sunt og usunt.

- Når vi velger for andre, blir det en tydelig overvekt av mer usunne snacker, påpeker Juliano Laran, førsteamanuensis ved University of Miami.

Altså; produkter som sjokolade, kaker, iskrem og smultringer.

Et annet resultat i studien peker mot at folk kjøper like store mengder usunne varer enten de handler til familiemedlemmer, venner - eller en romkamerat på studiet.

Sunt fokus kan endre retningen

Laran mener at økt kunnskap om mat og kosthold kan gi mer balanserte valg. Han anser at tendensen til at vi gjør usunne valg for andre, kan påvirke folkehelsen.

- En av grunnene til at befolkningen blir fetere, er at mye av maten vi spiser bestemmes ut av andre enn oss selv, som venner som holder  fest eller foreldre som handler inn til sine håpefulle.

- Å ta ansvar for egne valg i stedet for å la andre velge for deg, kan føre til en sunnere livsstil, mener Laran i en pressemelding.

Mindre tro på andres selvkontroll

Forklaringen på at vi ikke er like nøye overfor andre, kan ligge i at vi vektlegger andre målsettinger for oss selv, ifølge Laran.

På det personlige plan ønsker vi å forholde oss til flere målsettinger; som at vi vil utvise selvkontroll, og samtidig være i stand til å nyte tilværelsen. Når forbrukere velger for andre, er det tendens til at de fokuserer på et mål om nytelse, mener forskeren.

Det blir i så fall ikke den samme konflikten rundt selvkontroll. Laran argumenterer for at vi ikke har nevneverdig tro på andre ville avstå fra de store snacksfristelsene. Men hvorfor?

Flere mulige forklaringer blir servert: En handler i korthet om at vi tror vi er bedre enn andre, en annen om at vi tror andres skydfølelse er svakere enn vår egen.

Vi trenger mer forskning på disse og andre mulige årsaker, mener Laran. Imens kan vi slå fast at det er vanskelig å ha full styring. De færreste ville for eksempel prøve å diktere innkjøpene til kompisens fest…

Referanse:

Goal Management in Sequential Choices: Consumer Choices for Others Are More Indulgent than Personal Choices. Laran, Juliano (2010), Journal of Consumer Research, 37.

Powered by Labrador CMS