Sjokolade kan forebygge hjerte- og karsykdommer

Sjokolade og kakao kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer, mener amerikanske forskere.
21.11 2002 09:32

Men ikke stapp i deg altfor mye, ettersom det hittil bare er to sjokolademerker - mørk sjokolade av merket Dove og bakesjokolade fra M&M - som har dokumentert positiv effekt.

Forskerne ved Universitetet i California har funnet at disse to sjokoladetypene inneholder mye flavanol, et stoff som har påviselig positiv effekt på hjertet.

Andre sjokolademerker er enten ikke testet, eller inneholder mindre flavanol. Det siste er tilfelle med melkesjokolade.

Flavanol finnes naturlig i mange planter eller plantebaserte matvarer, slik som grønnsaker, frukt, rødvin og kakao. Forskerne mener å kunne fastslå at stoffet har en positiv effekt på blodkarene, ved at det får musklene rundt karene til å slappe av og dermed bidrar til økt blodgjennomstrømming.

Forskning tyder også på at flavanol har en aspirin-liknende effekt som reduserer faren for blodpropp.

Professor Marguerite Engler som har ledet sjokoladeforskningen advarer likevel mot å spise for mye, selv av de to merkene som har påviselig god effekt.

- Det er et godt alternativ, men folk må likevel være klar over at det er kalorier i sjokolade. Folk bør innse at de også må spise sunn mat og mosjonere, sa professor Engler da hun presenterte sine undersøkelser på en hjertekonferanse i Chicago onsdag.

(NTB)

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse