Mager fisk som torsk har kommet ufortjent i skyggen av fet fisk. Mager fisk kan ha bedre helseeffekt, spesielt for overvektige menn, viser ny studie. (Foto: Shutterstock/NTB/Scanpix)

Torsk kan være bedre enn laks for overvektige menn

Mager fisk var bra både for kolesterolet og blodtrykket til nordlendinger som ble fulgt av forskere i 13 år. Men NTNU-professor er skeptisk.

Slik ble studien gjort:

Forskerne tok utgangspunkt i opplysninger om 23 900 kvinner og menn (48 prosent) som var mellom 26 og 69 år i 1995. De ble så fulgt opp i 2008, hvor det var 13 000 deltakere som forskerne fant sammenlignbare data på til å gjøre studien.

Data ble samlet inn gjennom spørreskjemaer, hvor de ble spurt om kosthold, samt innsamling av blodprøver og fysiske undersøkelser.

Forskerne konkluderte med at mager og fet fisk kan påvirke metabolsk syndrom forskjellig, og at spesielt mager fisk gir fordelaktige endringer i symptomene.

Vi blir stadig anbefalt å spise mer fisk, og spesielt av den fete sorten på grunn at de gunstige omega 3- fettsyrene. Derfor har nok mager fisk som torsk og sei kommet litt i skyggen av sine rosa brødre ørret og laks når nordmenn velger middag.

Urettmessig, viser en ny, norsk studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Nutrients.

Studien viser nemlig at mager fisk kan være vel så bra for helsen som laks, spesielt hvis man er mann og noe drøy over magen.

Torsk bra mot farlig kolesterol

Forskerne ville finne ut om det å spise fisk kan redusere noen av de ulike tegnene på metabolsk syndrom. Dette er ikke en sykdom, men en samling med symptomer som kan øke faren for diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Symptomene er blant annet er høy livvidde, høyt blodtrykk og høyt blodsukker. Også hvis du har en uheldig fettprofil i blodet med høyt triglyseridnivå og lavt nivå av det gode HDL-kolesterolet i blodet kan du ha metabolsk syndrom.

De som var med på studien ble undersøkt og spurt om matvaner på to tidspunkter med 13 års mellomrom.

Resultatene viser at de som spiste mager fisk som torsk mer enn en gang i uken, fikk redusert mange av symptomene i perioden. Spesielt fikk de en bedre fettprofil i blodet, med mindre av det farlige og mer av det sunne kolesterolet. Dette gjaldt for begge kjønn. 

Lavere blodtrykk og midjemål hos menn

I tillegg så forskerne at både blodtrykket og livvidden ble redusert, men dette gjaldt bare blant mennene. Riktignok krympet livvidden med bare en centimeter. Men dette skjedde ikke for dem som spiste fet fisk.

De som spiste fet fisk fikk faktisk økt livvidde. 

- Det vil neppe være skadelig om halvparten av fisken vi spiser, er mager, sier Christine Tørris ved Høgskolen i Oslo Akershus. (Foto: privat)

– Resultatene viser at inntak av mager fisk har gunstig påvirkning på flere av komponentene i metabolske syndrom, mens vi ikke fant dette for fet fisk, sier førstelektor Christine Tørris ved Høgskolen i Oslo Akershus til forskning.no.

Hun er også doktorgradsstipendiat ved medisinsk fakultet ved Universitet i Oslo. 

Mat kan påvirke menn og kvinner forskjellig

Men også fet fisk ga høyere nivå av det gode HDL-kolesterolet blant menn.

– Hvorfor er det kjønnsforskjeller i hvordan den magre fisken virket inn på blodtrykk og livvidde?

Det kan være ulike årsaker til det, men vi vet at kvinner og menn har ulik fettprofil og ulike hormoner. Kvinner får barn og ammer. Dermed kan maten vi spiser, kanskje påvirke kvinner og menn ulikt, sier Tørris. 

Fisk er en sunn og god proteinkilde

– Denne studien er neppe noe stort internasjonalt gjennombrudd for at mager fisk er sunnere enn fet fisk, kommenterer professor Geir Bjørkøy ved NTNU. Det er allerede er gjort noen tusen studier som tyder på at de som spiser fisk har noe bedre helse.

Han er generelt skeptisk til epidemiske undersøkelser som denne studien, hvor folk blir spurt om hva de har spist og så blir «kroppsvisitert» etterpå.

– De viser ikke nødvendigvis noen årsakssammenheng som beviser at enkeltkomponenter i kostholdet har gunstig effekt på helsen. De kan like gjerne vise en sammenheng mellom et lavere inntak av ugunstige komponenter og bedre helse, forklarer han.

- I kliniske forsøk er det funnet gunstige effekter av omega 3 på betennelsestilstander i kroppen, sier professor Geir Bjørkøy. Han understreker at både mager og fet fisk er god og sunn mat. (Foto: NTNU)

Selv om studiene viser redusert risiko for sykdom blant de som spiser fisk, kan det altså like gjerne skyldes at disse personene dermed spiser mindre av det som er mer helseskadelig, som mettet fett fra kjøtt, for eksempel, sier han.

– Mange av disse studiene skiller heller ikke mellom om personene har spist mager eller fet fisk. Men spiser du fiskepinner, er ikke det nødvendigvis så mye sunnere enn for eksempel kjøtt, siden de kan bli tilberedt med usunt fett, poengterer han.

Bjørkøy forsker selv på hvilken gunstig innvirkning omega-3-fettsyrer kan ha på kroppens autoimmune betennelsesreaksjoner.

For å forsøke å finne årsakssammenhenger har han mer tro på kliniske blindforsøk der man undersøker effektene av omega-3-fettsyrer.

– Der finner man målbar, gunstig effekt av fet fisk. Men siden mager fisk inneholder svært lite omega 3, er jeg skeptisk til om fisk i seg selv har helseeffekt utover at man da spiser mindre kjøtt, sier professoren.

Gir metthetsfølelse

Det er flere mekanismer som kan forklare hvordan mager fisk reduserer blodtrykk og senker farlig kolesterol i blodet, mener Christine Tørris.

Mager fisk er i likhet med fet fisk en god proteinkilde, og påvirker dermed metthetsfølelsen og energibalansen. Dette kan igjen bidra til å redusere overvekt.

– I tillegg inneholder proteiner fra mager fisk mye av aminosyren taurin, som kan ha gunstig virkning på både overvekt, lipidprofil og blodtrykk, sier Tørris.

Mager fisk inneholder også mye jod, som er viktig for stoffskiftet vårt, og hvordan kroppen bruker energi.

I tillegg inneholder også mager fisk omega-3-fettsyrer, selv om den har mindre omega-3 enn fete fiskeslag som laks, ørret, sild og makrell.

– Hvis man har en fiskemiddag i uken og det er laks, bør vi nå bytte ut den med mager fisk som torsk?

Først og fremst ville jeg gitt råd om å komme opp på 2-3 fiskemiddager i uken, som er Helsedirektoratets kostråd. Selv om det er for tidlig å gi kostholdsråd ut fra denne enkeltstudien, er det flere studier som tyder på at mager fisk kanskje er sunnere enn vi har trodd, så det er neppe skadelig om halvparten av det anbefalte inntaket kommer fra mager fisk, sier Tørris.

En tidligere studie fra NTNU viser hvordan Omega-3 reduserer risikoen for sykdom

    Sjekk om du har metabolsk syndrom:

    Metabolsk syndrom betyr at man har en samling risikofaktorer for hjerte-karsykdom og diabetes 2.

    De som regnes for å ha metabolsk syndrom, må oppfylle minst tre av de fem kriteriene som står under. Det eneste som du kan sjekke selv, er livvidden. Men hvis den er drøy rundt midjen, bør du vurdere å gå til legen for å sjekke blodtrykket, blodsukkeret og fettprofilen i blodet. Dette er de fem kriteriene: 

    Stor livvidde, høyt blodtrykk, høyt blodsukker, lite av det sunne fettstoffet HDL-kolesterol i blodet, mye av de usunne fettstoffet triglyserid. I studien brukte forskerne disse kriteriene for å definere hvem som oppfylte de ulike komponentene i metabolsk syndrom:

    • Livvidde: 94 cm eller mer for menn, 80 cm eller mer for kvinner.
    • Blodtrykk: 130/85 mm Hg eller mer.
    • Blodsukker: 5,5 mmol/L eller mer
    • Triglyserid: 1,7 mmol/L eller mer
    • HDL kolesterol: mindre enn 1,0 mmol/L for menn og mindre enn 1,3 mmol/L for kvinner.

    Referanse:

    Christine Tørris mf: Lean Fish Consumption Is Associated with Beneficial Changes in the Metabolic Syndrome Components: A 13-Year Follow-Up Study from the Norwegian Tromsø Study. Sammendrag. Nutrients. 8. mars 2017.

    doi:10.3390/nu9030247

    Powered by Labrador CMS