Nå har forskere i Trondheim funnet ut mer om hvorfor omega 3 er sunt. Tross redusert innhold av omega-3 i oppdrettslaks, er det nok igjen til at den er sunn å spise. (Foto: Microstock)
Derfor reduserer omega-3 risikoen for sykdom
Nå forstår norske forskere mer om hvordan omega-3 egentlig virker. Ødelagte søppelproteiner inne i cellene våre kan føre til sykdom og omega-3 hjelper cellene med å fjerne disse skadelige stoffene.
De som spiser mye fet fisk og annen sjømat har mindre risiko for mange sykdommer, som kreft og hjerte-kar-sykdommer. Forskere har derfor lenge fortalt oss at omega-3 er bra for helsen.
I fet fisk og tran er det flerumettede omega-3-fettsyrer, men hva er det med disse stoffene som motvirker sykdommer?
Det ville forskere ved senter for molekylær inflammasjonsforskning ved NTNU finne ut mer om. De nye innblikkene i hvordan disse fettsyrene virker i kroppen ble nylig publisert i en artikkel i tidsskriftet Autophagy.
Stipendiat Ida Johansson ved NTNU forklarer hva de fant.
Men først forklarer hun litt om hva som skjer i kroppen, etter hvert som vi blir eldre.
Vår indre søppelhåndtering svekkes
Cellene har et eget system for søppelhåndtering. De bryter ned sitt eget avfall og resirkulerer det nedbrutte materialet slik vi resirkulerer plast, metall og glass. I cellene blir søppelet til nye byggesteiner og energi.
Søppelet gjenkjennes av egne proteiner, som samler det sammen i klumper som isoleres fra resten av cellen. Denne søppelposen fraktes videre til avfallsanlegget i cellene hvor det brytes ned til mindre stoffer.
Men våre kroppers evne til å bryte ned og fjerne skadelige stoffer, reduseres etterhvert som vi blir eldre. Det vil skade cellene og føre til ulike sykdommer. Derfor øker risikoen for å bli syk med alderen.
Ødelagte proteiner hoper seg opp
Mange av sykdommene oppstår fordi ødelagte proteiner hoper seg opp inni og rundt cellene i forskjellige organer i kroppen.
Sykdommer som Alzheimers eller en spesiell form for synstap hos eldre som ikke kureres, er eksempler.
– Befolkningsstudier har vist at de som spiser mat med mye flerumettede omega-3-fettsyrer har mindre risiko for å utvikle denne formen for synstap.
Derfor antar forskerne at fungerende søppelhåndtering i cellene er viktig for å forebygge sykdom.
Bedrer søppelhåndteringen i cellene
– Du kan sammenligne det med søppelhåndteringen i en bolig. Så lenge vi sorterer søppelet og søppelbilen kommer og henter det, går alt bra, sier hun.
Men med en gang vi slutter å putte søppelet i søppelbøtten, eller søppelkjørerne streiker, så hoper det seg opp og det blir kaos i samfunnet, forklarer Johansson.
Forskningsgruppen hennes ga noen celler flerumettede omega-3-fettsyrer for å se hva som skjedde.
– Det vi så var at disse cellene etter hvert fjerner ødelagte søppelproteiner mer effektivt. Fettsyrene aktiverer cellenes evne til å fjerne disse skadelige stoffene, sier Johansson.
Omega-3-fettsyrer aktiverer cellenes søppelhåndteringssystem og fungerer på samme måten som søppelbiler som frakter søppelet og resirkulerer det i vår hverdag, illustrerer hun.
Farlig oksygen
En annen årsak til sykdom er oksygenholdige forbindelser. De dannes som naturlige biprodukter av cellers forbrenning og kan være svært skadelig for cellene. Derfor er det viktig at nivåene av disse forbindelsene ikke blir for høyt.
Annonse
– Arvestoffet kan skades eller ulike proteiner kan slutte å virke som de skal ved for høye mengder av dem og bidra til sykdom, sier Johansson.
Forskergruppen så også at cellene som hadde fått omega-3-fettsyrer, ble bedre til å senke nivåene av disse oksygenforbindelsene.
Tar en ekstra ryddesjau
– Fettsyrene slår på en sentral mekanisme slik at cellene tar en ekstra ryddesjau, illustrerer Johansson.
Ingen av disse mekanismene har vært kjent tidligere.
Hele puslespillet i gåten om hvordan omega-3-fettsyrer virker sykdomsforebyggende, er ennå ikke lagt. Men funnene i Trondheim er en viktig brikke.
– Det gjør at vi forstår bedre hvordan enkelte ingredienser i maten vår kan bidra til å forebygge sykdom, sier Johansson.
Mat kan redusere sykdom
Hvilke sykdommer vi rammes av og når, henger både sammen med arv og miljø. Gener våre kan vi ikke gjøre stort med.
Men maten vi spiser er en viktig del av de miljøfaktorene som kan redusere eller øke risikoen for sykdom.
– Hvilke typer mat vi spiser, kan vi endre. Vi håper at funnene våre vil motivere flere til å spise sunt, ved at folk ser for seg hva som egentlig skjer i cellene når de spiser omega-3, sier doktorgradsstipendiat Ida Johansson.
– Tar du tran selv?
Annonse
– Ja, det gjør jeg! Jeg har alltid vært opptatt av å spise sunt, men forskningen har gjort at jeg har blitt enda mer bevisst på kosthold enn før, sier hun. Les mer om hvordan flerumettede omega-3-fettsyrer kan bremse sykdomsutvikling i Ida Johanssons blogg på NTNU medicine her.
Kilde:
Ida Johansson, Vivi Talstad Monsen mf: The marine n-3 PUFA DHA evokes cytoprotection against oxidative stress and protein misfolding by inducing autophagy and NFE2L2 in human retinal pigment epithelial cells. Autophagy, 3. august 2015. Vol. 11, utgave 9. DOI:10.1080/15548627.2015.1061170. Sammendrag.