Det er lurt å dele opp den daglige aktiviteten i små økter etter maten, mener forskere fra New Zealand.

En tur etter maten hjelper mot diabetes 2

Mennesker med diabetes 2 bør gå en liten tur etter hvert måltid, råder forskerne bak en ny studie.

21.10 2016 04:00

Fysisk aktivitet er viktig i behandlingen av diabetes 2. Tidligere studier har vist at bevegelse reduserer farlig høyt blodsukk og risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Mennesker med diabetes 2 rådes derfor til å følge de generelle helserådene som anbefaler 30 minutters moderat fysisk aktivitet daglig.

Men nå mener forskerne bak en ny studie at dette rådet bød utdypes: Del opp aktiviteten og ta en ti minutters gåtur etter hvert hovedmåltid.

Fikk lavere blodsukker

Andrew N. Reynolds og kollegaene hans ved University of Otago på New Zealand har sammenlignet hva som skjedde i kroppen til 41 pasienter med diabetes 2. De fikk enten råd om å gå 30 minutter i løpet av dagen eller å gå i ti minutter etter hvert hovedmåltid.

De neste sju dagene gikk deltagerne med måleutstyr som registrerte både aktiviteten og blodsukkeret.

Det viste seg at de som gikk etter maten fikk lavere blodsukker enn den andre gruppa. Dette gjaldt spesielt i timene etter middagen, der deltagerne spiste mest karbohydrater.

Forskerne mener resultatene er klare nok til at mennesker med diabetes nå bør rådes til å gå etter måltidene.  

Dette rimer godt med anbefalingene fra en gruppe norske forskere, som har kommet fram til samme konklusjon.

Lett aktivitet var nok

Studier ved Norges idrettshøgskole og Universitetet i Oslo har vist at selv svært lett aktivitet etter maten ser ut til å ha en gunstig virkning.

Selv om Reynolds og co mener vi vet nok til å gi råd om aktivitet etter måltidene, er det fortsatt behov for å finne ut mer.

Deres undersøkelse var for eksempel for kortvarig til å kunne si om aktivitet etter maten gir en bedre kontroll over blodsukkeret over tid. Det viste seg også at pasientene som gikk etter å ha spist, beveget seg litt mer enn den andre gruppa. Kanskje det hadde noe å si.

Vi bør finne ut om lengre gåturer gir bedre effekt enn de korte øktene på ti minutter, skriver forskerne fra New Zealand. Den norske forskningen kan peke i den retningen. Det så ut til at en 40-minutters rusletur ga mer virkning.

Trenger motivasjon

Reynolds mener en av de største utfordringene er å finne ut hva som best hjelper mennesker med diabetes til å følge rådene om å røre seg etter måltidene, og særlig etter middagen.

Det bekreftes også av norsk forskning. En studie fra 2011 viste at bare en av ti med diabetes 2 var så fysisk aktive som anbefalt.

Referanse:

A. N. Reynolds, J. I. Mann, S. Williams & B. J. Venn, Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in type 2 diabetes mellitus than advice that does not specify timing: a randomised crossover study, Diabetologia, oktober 2016.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Saker fra våre eiere

KS FoU

Å vende tilbake til jobben du ble sykemeldt fra er ikke alltid en god løsning. I stedet kan svaret være å bytte jobb.

Universitetet i Oslo

En studie av erfarne psykoterapeuters liv og lære har blitt omgjort til et teaterstykke.

Universitetet i Agder

Den nye metoden gjør at kranene holder seg helt i ro, noe som er en fordel under laste- og losseoperasjoner på oljerigger.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Stavanger

Bedrifter som ansetter innvandrere, samarbeider mer internasjonalt og er mer innovative, ifølge forsker.

NTNU

Hvis det er for lite av kjøtt, melk eller egg på gravides matfat, øker sjansen for å få i seg for lite B12. Da er det også større sjanse for å føde for tidlig, viser ny forskning.

Norges Handelshøyskole

Dersom en ansatt får en bonus ut ifra flaks og ikke ferdigheter, er det urettferdig, mener nordmenn. Amerikanerne synes det er helt greit.

For et drøyt år siden skrev to amerikanske samfunnsøkonomer en oppsiktsvekkende forskningsartikkel om noe ingen hadde oppdaget før. 

Alkohol dreper og skader og gir oss skallebank. Hvorfor er menneskets historie likevel full av fyll?

Kvinner står ofte alene med valget etter fosterdiagnostikk. Forsker mener tanken om det normale og avvikende dominerer for mye når de skal ta den vanskelige beslutningen.

Likevel virker ikke legemiddelindustrien særlig interessert. – Industrien er ikke alltid veldig opptatt av sykdommer som stort sett er et problem i Den tredje verden, sier forsker.