Annonse

Morsmelk gir ikke IQ-tillegg

Spedbarn blir ikke smartere av melken fra mors bryst. Intelligensen påvirkes av andre faktorer enn at mor ammer barnet, ifølge ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Diskusjonen om IQ og brystmelk har pågått i lang tid.

Riktignok finnes det tidligere undersøkelser som viser at barn som får morsmelk, har hatt en tendens til å score høyere på intelligenstester.

Men når mødrenes bakgrunn ble undersøkt nærmere av forskere ved University of Edinburgh og Medical Research Council, smuldret mesteparten av koblingen mellom amming og barns intelligens bort.

- Bestemmes av andre faktorer

Forskerne fant nemlig ut at mødre som ammer, har en tendens til å være mer intelligente. De har høyere utdanning, og kan i større grad tilby et mer stimulerende hjemmemiljø, skriver BBC News.

Altså ser barna ut til å ha vært smartere i utgangspunktet.

I tillegg til å studere mødrene nærmere, undersøkte forskerne barn i familier der bare det ene hadde fått brystmelk. Her ble det bekreftet at barnet som mor hadde ammet, ikke fremsto som mer intelligent enn søskenet.

- Vår forskning viser at intelligens bestemmes av andre faktorer enn amming, sier forsker Geoff Der til BBC News.

- Fortsatt mange fordeler

Selv om studien altså klart peker mot at barnets IQ ikke blir høyere av at mor ammer, understreker forskerne at det fortsatt er mange fordeler med dette.

Amming er blitt koblet til en rekke helsemessige fordeler.

Spedbarn som får melk fra morens bryst er mindre utsatt for diaré, oppkast og luftveisinfeksjoner. Amming kan også ha en langtidseffekt i forhold til å redusere blodtrykk og overvekt, ifølge BBC News.

Forskerne analyserte data fra flere enn 5 000 amerikanske barn og 3 000 mødre i studien.

Én prosent har aldri fått morsmelk

Den landsomfattende norske kostholdsundersøkelsen Spedkost viser at de fleste av spedbarna (80 prosent) her i landet fortsatt fikk morsmelk ved seks måneders alder. Kun én prosent hadde aldri fått morsmelk.

Det opplyser Sosial- og helsedirektoratet (SHdir) på sin nettside.

Mange ble fullammet de første tre månedene, men fullammingsperioden var for mange kortere enn anbefalt, opplyses det videre.

Storbritannia har på sin side en av de laveste amme-ratene i Eurpoa. Ifølge BBC News har nær en tredjedel av kvinnene i England og Wales aldri ammet barnet sitt.

Les mer:

BBC News: “Breast milk does not boost IQ.”:http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5398738.stm

SHdir: Barnets fordeler ved å få morsmelk.

SHdir: Amme- og kostholdsstatistikk.

Powered by Labrador CMS