Småbarn kan lide for mors usunne matvalg

Mors kosthold i svangerskapet og maten barnet får de første leveårene kan gi symptomer på aggresjon og depresjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

. (Foto: Colourbox)

Det viser norske og australske forskere i en ny studie.

- Små barn som blir utsatt for et usunt kosthold med mye sukker og fett har mer atferdsvansker og emosjonelle symptomer som økt aggresjon, uoppmerksomhet og impulsivitet, sier Eivind Ystrøm ved Folkehelseinstituttet (FHI) til forskning.no.

- Vi viser en slik sammenheng  både ved 1,5, tre og fem års alder, fortsetter Ystrøm, som  er forsker ved divisjon for psykisk helse på FHI.

Det skal være første gang det rapporteres om en sammenheng mellom ernæring i svangerskap og tidlige spisevaner - og økt risiko for atferds- og følelsesmessige problemer.

- Enda en grunn til å spise sunt

- Funnene våre er enda en god grunn til å spise sunt. Riktignok er overvekt mer nærliggende å tenke på når kosthold diskuteres, men vi viser at konsekvensene av å spise usunt, eller for lite sunne matvarer, kan være mange, sier Ystrøm. 

Den nye studien er utført i et samarbeid mellom forskere fra FHI og Deakin University og Melbourne University i Australia.

Sjokolade, pizza og vafler er blant produktene som i studien ble definert som usunn mat, mens den sunnere kategorien omfatter blant annet fiskeprodukter, grønnsaker og brød med kjøttpålegg.

Depresjon og angst

Resultatene antyder blant annet at barn som spiste usunt, eller for lite næringsrik mat som grønnsaker de første fem årene, hadde økt risiko for symptomer på depresjon og angst i tillegg til atferdsproblemer.

Forskerne har brukt data fra over 23 000 kvinner i den norske Mor- og barnundersøkelsen.

De startet med å måle ernæring hos barnet allerede i svangerskapets 22. uke, og gransket deretter kostholdet flere ganger i de første årene av barnas liv. 

Informasjon om symptomer på depresjon, angst og atferdsproblemer ble hentet inn ved at mødre svarte på spørreskjemaer.

Mye som bidrar til psykisk helse

Den nye studien peker på sammenhenger, men kan ikke fastslå at usunt kosthold faktisk er en direkte årsak til atferds- og følelsesmessige vansker hos barn.

- Det er viktig å understreke at mange årsaksfaktorer bidrar til den psykiske helsetilstanden til barn. Usunt kosthold er én bit i puslespillet som forklarer atferdsvansker og depresjon, sier Ystrøm.

Sammen med kollegene har han justert for en rekke faktorer, for å se om effekten forsvant.

De kontrollerte blant annet for mors evne til å lage mat til barnet, sosioøkonomisk status, oppdragerstil, søsken, inntekt, sivilstatus og røyking.

Men koblingen mellom usunt kosthold og atferdsvansker og depresjon var fortsatt tydelig. 

Sett sammenheng blant voksne

Også tidligere studier blant voksne viser en sammenheng mellom usunn kost og depresjon.

Nettopp slike funn var grunnen til at det norsk-australske forskerteamet ville se nærmere på en slik forbindelse også hos barn.

Samtidig har også muse- og rotteforsøk vist direkte årsakssammenhenger mellom usunn kost og hyperaktivitet og angst.

Referanse:

Felice N. Jacka, Eivind Ystrom, Anne Lise Brantsæter, Evalill Karevold, Christine Roth, Margaretha Haugen: Maternal and Early Postnatal Nutrition and Mental Health of Offspring by Age 5 Years: A Prospective Cohort Study - Journal of the American academy of child and adolescent psychiatry. Sammendrag

Powered by Labrador CMS