Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Blåbær er proppfulle av sunne kjemikalier. Det nyeste vidunderstoffet er antioksidanten pterostilbene, som i følge amerikanske forskere skal kunne senke kolesterolnivået i blodet like effektivt som vanlige medisiner. Antageligvis med færre bivirkninger også.
- Vi er opprømte over å finne ut at blåbær, som allerede er kjent for å inneholde massevis av sunne stoffer, også kan bli et våpen mot fedme og hjertesykdommer, sier professor Agnes M. Rimando ved U.S. Department of Agriculture som leder bærstudiet.
Pterostilbene og fire andre stoffer fra blåbæra ble testet på leverceller fra rotter. Da viste det seg at pterostilbene hadde spesielt sterk evne til å få fart på PPAR-alfa-reseptorer i cellene. Og dette er viktig. Disse reseptorene jobber nemlig med å senke innholdet av kolesterol og andre fettstoffer i blodet.
Bedre enn medisin?
Virkningen av pterostilbene lignet faktisk mye på effekten av ciprofibrate, som brukes i vanlige kolesterolsenkende medisiner, mener forskerne. Bare med den forskjellen at ciprofibrate faktisk er mindre presist og har irriterende bivirkninger som kvalme og muskelsmerter.
- Men før stoffet blir testet på mennesker, vet ingen hvor mange bær man bør spise for at det skal ha en positiv virkning på kolesterolinnholdet, advarer Rimando.
Det kan vel imidlertid neppe skade å hive innpå noen munnfuller likevel, om man har sjansen. Særlig siden tidligere undersøkelser har vist at det fantastiske bæret hjelper mot kreft, diabetes, aldring og hjertetrøbbel, og dertil styrker hukommelsen.
Dessuten viser lang empirisk forskning at blåbæret har en enorm og ubestridelig positiv effekt på pannekakene.
Bon appetit.
Referanse:
Resultatene fra prosjektet Pterostilbene as a new natural product agonist for the peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPARa) isoform ble lagt fram mandag 23. august 2004, på 228th national meeting of the American Chemical Society, i Pennsylvania.