Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det antyder ny studie utført av forskere hjemmehørende ved universiteter i England, USA og Italia.
Resultatene understøtter en tidligere vist sammenheng mellom inntak av sitrusfrukter/juice og en beskyttende effekt mot nettopp iskemisk slag.
Dette innebærer enkelt forklart at en blodpropp, som kan oppstå av ulike årsaker, og helt eller delvis stenger blodtilførelsen til hjernen.
Nerveceller kan bli påført varierende grad av skader, i verste fall fatale.
Forebygge skumle propper
Med flavonoidene fra sitrusfrukt så forskerne at kvinner som fikk i seg mye av disse, hadde 19 prosent lavere risiko for slag, enn kvinner som spiste lite sitrusfrukt.
Det nye forskningsarbeidet omfatter nær 70 000 kvinner som har rapportert sitt matinntak, herunder frukt- og grønnsaksspising.
Kvinnene ble fulgt opp i flere omganger over til sammen 14 år.
Resultatene viser imidlertid ingen sammenheng mellom totalt flavonoidinntak gjennom den daglige kosten og redusert slagrisiko.
Kvinnene inntok mest av appelsiner og appelsinjuice (82 prosent) blant sitrusfruktene, mens en liten andel kom fra grapefrukt og grapefruktjuice (14 prosent).
Hva med epler og pærer?
Resultater fra andre studier peker mot at også andre frukter kan virke positivt mot slag.
Et tidligere arbeid har for eksempel vist at såkalt hvite frukter som epler og pærer kan dempe slagrisikoen.
Her ble det ikke funnet noen forbindelse mellom gule/oransje frukter og lavere risiko.
Samtidig har en svensk studie vist at kvinner med høyt inntak av antioksidanter, der halvparten kom fra frukt og grønnsaker, rammes sjeldnere av slag.
Referanse:
Dietary Flavonoids and Risk of Stroke in Women. Aedín Cassidy, Eric B. Rimm, Éilis J. O’Reilly, Giancarlo Logroscino, Colin Kay, Stephanie E. Chiuve oKathryn M. Rexrode. Stroke. 2012. (Publisert på nett før papirutgaven.) 23. februar 2012, doi: 10.1161/STROKEAHA.111.637835 Sammendrag her.