Strømper beskytter mot propp

Kompresjonsstrømper beskytter mot utvikling av blodpropp hos nyopererte pasienter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kompresjonsstrømper. (Foto: www.vendlas.no)
Kompresjonsstrømper. (Foto: www.vendlas.no)

Effekten er best når kompresjonsstrømper brukes sammen med blodfortynnende medisiner, men kompresjonsstrømper har også god effekt mot blodpropp når de brukes som eneste forebyggende tiltak.

Dette konkluderer en ny rapport fra Kunnskapssenteret.

Det finnes mindre kunnskap om effekt av kompresjonsstrømper hos pasienter som får blodpropp av andre medisinske årsaker

- Det er også usikkert om kompresjonsstrømper kan forhindre tilbakefall av blodpropp og hvor lenge strømpene bør brukes for å oppnå effekt.

- Vi vet heller ikke om det er forskjell på lange og korte kompresjonsstrømper for å forebygge utvikling av blodpropp, forklarer Ida-Kristin Ørjasæter Elvsaas, forsker ved Kunnskapssenteret.

Risikofaktorer

Risikoen for å utvikle blodpropp avhenger av en rekke faktorer, og flere av disse er egenskaper ved pasienten og sykdommen.

Opp mot to tredeler av slagpasienter kan utvikle blodpropp hvis de ikke får behandling. Kirurgiske inngrep øker også risikoen for blodpropp, og den er størst ved store ortopediske inngrep og kreftoperasjoner.

- Den positive sammenhengen mellom kompresjonsstrømper og forebygging av blodpropp gjelder i hovedsak kirurgiske pasienter, fremhever Elvsaas.

Videre forskning er nødvendig for å undersøke hvilken kompresjonsgrad og hvor lenge strømpene bør brukes for å oppnå effekt.

Powered by Labrador CMS