Mange kvinner gruer seg til mammografi. Brystene flatklemmes og det kan være ubehagelig. En ny amerikansk studie viser at ubehaget kan reduseres betraktelig med reseptfri krem.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er litt som å gå til tannlegen. Det kan gjøre vondt, det er kanskje ikke nødvendig, det haster antagelig ikke og det tar tid. Utsettelse er veien utenom.
I Norge får hvert år cirka 2 700 kvinner diagnosen brystkreft. Rundt 700 kvinner dør årlig av brystkreft. Røngtenundersøkelse av brystene, mammografi, påviser kreftsvulster lenge før de kjennes som kuler.
Alle kvinner mellom 50 og 69 år innkalles til mammografi annethvert år. Og diskusjonen har lenge gått om det også har noe for seg å innkalle yngre kvinner.
For å få gode røngtenbilder av brystene brukes et spesielt apparat, som klemmer brystet godt sammen. Mange kvinner oppfatter denne flatklemmingen av brystet som ubehagelig og noen ganger som litt vondt.
En ny amerikansk studie viser at smertestillende krem, som nå kan kjøpes reseptfritt på norske apotek, kan redusere ubehag og smerte ved mammografien.
Utsetter og møter ikke opp
Studiet tok utgangspunkt i at frykten for ubehag og smerte ved mammografi gjør at kvinner utsetter eller lar være å ta undersøkelsen.
Internasjonale studier har vist at så mange som to tredjedeler av kvinner ikke følger gjeldende anbefalinger om mammografiundersøkelser.
En studie utført på 1 800 amerikanske kvinner viser at halvparten rapporterte om moderat til ekstremt ubehag ved mammografi. I en annen studie av 597 kvinner, rapporterte 35 prosent om ubehag og seks prosent om smerte.
Overlege og professor Rolf Kåresen ved Bryst- og endokrinkirurgisk avdeling på Ullevål Universitetssykehus forteller at 30 prosent ikke møter opp til den frivillige mammografiundersøkelsen de får innkalling til hvert annet år.
- Det er ikke gjort undersøkelser i Norge på om det er frykt for ubehag eller smerte rundt mammografiundersøkelsen som gjør at de lar være å møte opp. Dette har vi ikke kunnskap om, sier Kåresen til forskning.no.
Anne-Grethe Rørstad, som er styreleder i Foreningen for brystkreftopererte, mener at det er mange årsaker til at så mange kvinner ikke møter opp til mammografiundersøkelser.
- De må ta fri fra jobben, mange har lang reisevei og de må kanskje ta ut en feriedag. Noen er sikkert også engstelige for at det gjør vondt eller de kan være redde for funn, sier Rørstad til forskning.no.
Hun ser fram til den forestående evalueringen av screeningprogrammet for de mellom 50 og 69 år, og mener at det kan komme fram resultater der som vil føre til at flere møter opp til undersøkelsene.
Forventninger om ubehag
I den nye studien undersøkte de amerikanske forskerne 418 kvinner i alderen 32 til 89 år. Felles for kvinnene var at de forventet seg betydelig ubehag ved mammografiundersøkelser.
Over halvparten av kvinnene rapporterte at de hadde utsatt undersøkelser på grunn av frykt for ubehag.
- Ømhet i brystene, frykt og forventning om at det skal gjøre vondt henger direkte sammen med graden av ubehag kvinner opplever i mammografi, sier forsker Colleen Lambertz ved St. Luke’s Mountain States Tumor Institute i Idaho, USA.
Annonse
Kvinnene i studiet gjennomførte mammografi, og fikk ulike medikamenter på forhånd som kunne redusere ubehaget ved undersøkelsen.
- Målet med studiet var å finne fram til trygge og reseptfrie produkter, som kvinnene selv kunne håndtere, og dermed få en mer behagelig og positiv opplevelse av mammografien, sier Lambertz i en pressemelding fra Radiological Society of North America.
Krem mest effektivt
En gruppe fikk reseptfrie smertestillende tabletter, andre fikk smertestillende krem påsmurt brystene, og en tredje fikk kombinasjon av disse to formene for smertedempende midler.
Det ble også undersøkt om brystvevets tetthet hadde en sammenheng med hvor mye ubehag en opplever.
Resultatene viste at tabletter ikke ga noen reduksjon i ubehag. Brystvevstetthet spilte heller ingen rolle. Men kvinnene som fikk påsmurt smertestillende krem, rapporterte betydelig mindre ubehag under mammografien.
Den smertestillende kremen er enkel å legge på brystene og fjerne igjen. Kvinnene fikk lagt på kremen på og rundt brystene, og den ble fjernet inntil en time før mammografien ble utført.
Kremen hadde ingen påvirkning på kvaliteten på bildene.
Gir kvinnene kontroll
Mammografiundersøkelsen kan være mer ubehagelig om brystene er ømme, for eksempel i forbindelse med menstruasjon.
- Kvinner kan nå ta kontroll over situasjonen. De kan avtale time for mammografi på et tidspunkt i syklusen deres da brystene er minst ømme, påføre kremen hjemme en time før avtalen og ta den vekk rett før undersøkelsen starter, sier Lambertz.
- Hvis mammografi blir en mer positiv erfaring, håper vi at flere kvinner vil gjennomføre mer regelmessige undersøkelser, sier Colleen Lambertz.
Annonse
- Jeg kan ikke utelukke at smertestillende krem har en effekt, særlig for de som er mye plaget når de går til mammografi. Og det er i alle fall ufarlig. Det kan være verdt å forsøke for de som er engstelige, kommenterer Rolf Kåresen.