- Større brystkreftrisiko i byene

Kvinner som bor i urbane områder har tettere brystvev, viser en britisk undersøkelse. Dette gir økt risiko for brystkreft.
27.11 2007 05:00

- Kvinner som bor i byer må passe mer på å få regelmessige brystundersøkelser, sier Nicholas M. Perry.

Han er direktør ved London Breast Institute ved The Princess Grace Hospital i London, og presenterte nettopp funnene på det årlige møtet i Radiology Society of North America.

- I dag vet vi at kvinner som bor i urbane områder har lavere oppmøte på programmer for brystscreening, enn kvinner i bygdestrøk, sier han.

Brystvevet

Brystvev hos kvinner kan være fettaktig eller kjertellignende, eller en blanding av begge deler. Kvinner med mer kjertellignende bryster viser tettere vev ved brystundersøkelse (mammografi).

- De er kjent for å ha nesten fire ganger så høy risiko for å utvikle brystkreft som kvinner med fettaktige bryster, heter det i en pressemelding fra Radiological Society of North America.

Det Perry og kollegaene har gjort, er å undersøke om det finnes en sammenheng mellom tettheten på brystvev og bosted.

Forskerne fant en slik sammenheng, og det antydes at den kan henge sammen med livsstilsfaktorer som stress eller arbeidsplass.

Det presiseres at mer forskning trengs for å forklare hvorfor kvinner i byer har tettere brystvev enn damer på bygda.

- Må prioriteres

Forskerne analyserte digitale røntgenbilder av brystene til 972 kvinner fra urbane strøk, forstader og bygdeområder.

De oppdaget at kvinner som bodde i London hadde tettere brystvev enn de som bodde utenfor byen.

Risikoen for økt brysttetthet var dobbelt så stor blant kvinner mellom 45 og 54 år. Aldersspesifikke analyser tyder på at forskjellene relatert til bosted var mer tydelige for kvinner under 50 år.

- Regelmessig brystscreening med mammografi redder liv. Tilgang til brystundersøkelser for kvinner som bor i byer må prioriteres, sier Perry.

Han mener at kvinner med tett brystvev bør undersøkes med digital mammografi, som fanger opp kreft i denne typen vev mer effektivt.

Brystvev og livsstil

En annen studie har sett på sammenhengen mellom sammensetningen av brystvevet og vestlig livsstil.

Her sammenlignet forskerne brystene hos kvinner som bodde i Israel med brystene til kvinner fra Etiopia som immigrerte til Israel.

Resultatene viser at kvinnene som var født i Etiopia hadde lavere tetthet i brystvevet enn kvinnene som var født i Israel.

Studien viste dessuten at etiopiske immigranter som hadde begynt å ta opp en vestlig livsstil (færre barn, kostholdsendringer eller økt hormonbruk) hadde høyere tetthet i brystvetet enn ferske immigranter.

Lenke:

Pressemelding fra Radiological Society of North America: City-dwelling women at greater risk for breast cancer

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse