Hvis du har rødt eller blondt hår og har vært mye solbrent som tenåring har du større risiko for å få ondartet melanom, den alvorligste formen for hudkreft. – Pass deg litt ekstra for påskesola, sier norsk kreftforsker.
En føflekk er en samling av pigmentceller i overhuden.
Den er oftest brunlig, kan ha forskjellig form og størrelse og kan også fremstå som en opphøyd ”knute”.
Oftest oppstår malignt melanom i en føflekk man har fra før, men kan også utvikle seg i form av en ny ”føflekk”. Derfor er det viktig å være på vakt overfor forandringer.
Føflekkreft kan komme på de fleste steder på kroppen, men oppstår ofte på leggene hos kvinner og på ryggen hos menn.
Det kan være fornuftig å bruke speil eller få hjelp til å sjekke hudforandringer på ryggen.
Forskere har ennå ikke greid å finne ut av hvilket gen det er som gjør at vi får melanom, eller føflekkreft, og har derfor begynt å se etter andre måter å finne ut av om folk er i risikosonen for hudkreften.
En studie gjort i New York identifiserer seks faktorer som kan forutse om du er i faresonen.
Forskerne undersøkte 600 mennesker, 300 med ondartet melanom og 300 uten, og forsøkte å sette opp en modell som uavhengig kunne forutse melanomrisikoen, og som kan brukes av pasienter for å vurdere sin egen risiko.
1. Sterk solbrenthet som tenåring 2. Rødt eller blondt hår 3. Mye fregner på ryggen 4. Familiemedlemmer med melanom 5. Aktinisk Keratose, en hudforandring som regnes som det tidligste steget i utvikling av hudkreft 6. Utendørs sommerjobb i tre sommere eller flere som tenåring
Forskerne så i utgangspunktet på 43 ulike faktorer, men kom frem til at disse seks faktorene uavhengig kunne forutsi hudkreftrisiko.
- Én faktor, dobbel risiko
Hudlegen Darrell S. Rigel, som presenterte forskningen tidligere denne måneden, sier at de som har én av disse faktorene har dobbelt så høy risiko for hudkreft.
- De som har to eller flere av faktorene har mellom fem og ti ganger så høy risiko for å få melanom i løpet av livet, og de med tre eller flere faktorer øker melanomrisikoen med 10 til 20 ganger, sier han.
Han forteller at hudleger er på konstant leting etter nye risikofaktorer for hudkreft, og at antallet hudkreftrammede ventes å øke i årene som kommer. Derfor mener han det å identifisere flere risikofaktorer kan føre til tidligere diagnoser og bedre behandling.
- Lett å bli solbrent i påsken
Professor Johan Moan, kreftforsker ved Radiumhospitalet, sier til forskning.no at det er bred enighet om disse risikofaktorene, og sier at det er spesielt viktig å være forsiktig i påskesola.
- Vi bør være forsiktige i påskesola, for de færreste av oss har vært mye ute i sola før vi tar turen på fjellet. Da er huden vår tynn og følsom, og det er lett å bli solbrent.
- Snø dobler nemlig UV-dosen, og man får også en økning jo høyere opp man kommer. Er man tusen meter over havet får man rundt 15 prosents økning i UV-stråling.
- Litt grunnlag er bra
Annonse
Moan anbefaler å ta litt solarium for å få seg litt grunnlag før man drar på påskefjellet, men ikke så mye at man blir brent. Og når man skal ut i fjellheimen bør man la påskesola få bite litt i kinnene før man smører på solkremen.
- Man bør gå ut i ti minutter først uten solkrem, og ta på kremen etterpå. Går man ut med kremen på får man nemlig ikke i seg den D-vitaminen man trenger.
Johan Moan et. al., At what time should one go out in the sun?, I Sunlight, Vitamin D and Skin Cancer, redigert av Jörg Reichrath, Advances in experimental medicine and biology, vol. 624, 2008