Naturlig brun uten sol - vidundermiddel på trappene
Si farvel til hasardiøs grilling av fleskskinkene i parken og hemmelige konfrontasjoner med stinkende selvbruningspreparater. Om få år kan bitte små implantater gi naturlig brunfarge året rundt, melder BBC.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Når man legger seg i solsteika begynner kroppen å lage MSH. Det er et hormon som får huden til å trykke opp massevis av melanin, som er små fargekorn. Disse pigmentene suger nemlig til seg UV-stråler, og beskytter dermed huden mot mer skummel stråling.
Naturlig brunfarge
Nå har forskerne ved Monash University i Melbourne klart å lage sitt eget MSH-hormon, Melanotan, og når menneskelige prøvekaniner fikk injeksjoner av stoffet ble de brune som svisker, helt uten sol. De som fikk narremedisin ble bare blekere og blekere.
I motsetning til selvbruningskremene, som inneholder ett eller annet fargestoff, gir altså Melanotan en ekte brunfarge, slik man ville ha fått med vanlig soling. Det geniale er så klart at man dermed også får beskyttelse mot UV-stråler.
Skjønnhet og helse
Melanotan er dermed langt mer enn et nytt skjønnhetsprodukt for jålete mennesker med rynkeskrekk. Dette er et viktig middel for bekjempelse av hudkreft, mener Dr Wayne Millen, sjefen for firmaet Epitan som lager stoffet.
En injeksjon eller to vil for eksempel gi oss blekansikter umiddelbar beskyttelse før sydenturen i påska, og det uten så mye som en antydning til truseskille. Millen ser heller ikke bort ifra at Melanotan også kan være utgangspunktet for helt nye medisiner mot pigmentsykdommer.
Lovende tester
I de første testene fikk prøveklutene en daglig sprøyte med Melanotan, og virkningen var altså en pen brunfarge. Bivirkningene som ble rapportert dreide seg om mild kvalme, rødming og hudirritasjoner rundt stikkene, men alvorlige bivirkninger har så langt glimret med sitt fravær.
Millen mener det kan være sprøytene som gir de få problemene som ble oppdaget, siden kroppen får en ganske stor hormondose umiddelbart etter stikket. Nå jobber forskerne med å finne bedre måter å gi stoffet på.
Leter etter form
Melanotan kan ikke tas opp gjennom tarmen, og dermed kan man glemme brunfargepiller. Derimot jobber Epitan med en liten sak man kan sette inn under huden. Implantatet blir på størrelse med en fyrstikk, og vil gi fra seg bruningshormonene litt etter litt, over flere måneder.
Forskerne funderer også på om det er mulig å lage kremer eller inhalatorer av stoffet, men tanken på å være evig brune, bare med et legebesøk to ganger i året, er nok fristende for alle parter.
Mer testing
Selv om mange sikkert ville myrdet for å slå kloa i vidundermidlet, må man nok smøre seg med en smule tålmodighet. Før Melanotan kommer på markedet må det gjennom en haug med kliniske tester, så man kan være rimelig sikre på at det ikke gjør skumle ting med kroppen vår.
Det første Epitan gir seg i kast med er solforbrenningstester, for å finne ut om juksebrunfargen virkelig gir beskyttelse mot UV-stråler. Går alt etter planen kan du begynne å mase hos den lokale hudlegen når kalenderen viser 2005.