Usunn livsstil koster opp til 15 leveår

Røyking, høyt blodtrykk og fet mat forkorter livet med 10 til 15 år. Det viser en stor engelsk undersøkelse.
14.10 2009 05:00


 

Det er sikkert herlig å kaste i seg en skikkelig burger med pommes frittes og så kaste seg ned på sofaen med en pakke røyk og slappe av hele kvelden foran TV-en.

Men fornøyelsen har en høy pris. En undersøkelse fra University of Oxford viser at kombinasjonen av røyking, høyt blodtrykk og et høyt kolesterolnivå i blodet forkorter livet med 15 år i forhold til andre mennesker med en sunnere livsstil.

Konklusjonen bygger på en engelsk kjempestudie av 19 000 offentlig ansatte menn, som er blitt fulgt i 38 år. Mer nøyaktig lyder den at 50-årige menn med de tre risikofaktorene for hjertesykdommer dør langt tidligere hvis de fortsetter å leve på samme måte.

Gjelder både menn og kvinner

– Vi har vist at de kan forvente å leve til de blir 74 år, mens de som verken røyker, har høyt blodtrykk eller høyt kolesterolnivå kan forvente å leve til de blir 83, sier Dr. Robert Clarke fra Clinical Trial Service Unit (CTSU), University of Oxford, som står bak undersøkelsen, ifølge en pressemelding.

Undersøkelsen er offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal (BMJ). Den er sponset av den engelske hjerteforeningen, British Heart Foundation, som understreker at det er all grunn til å tro at resultatene også gjelder for kvinner.

70 eller 85 år gamle?

Forskerne har analysert opplysninger fra den såkalte «Whitehall»-studien, som har fulgt 18 863 menn siden de frivillig meldte til seg å delta mellom 1967 og 1970, da de var mellom 40 og 69 år gamle.


 

Resultatene viser at de mest usunne fem prosentene av mennene – når man ser på røyking, diabetes, blodtrykk, kolesterol, BMI og arbeidstype – dør 15 år før de sunneste fem prosentene.

Det betyr at usunne mennesker på 50 år i gjennomsnitt kan regne med å leve 20,2 år lenger, mens de sunne kan nyte 35,4 leveår.

– Selv om risikofaktorene endrer seg betydelig over tid, så betyr risikofaktorene ved 50-årsalderen en forskjell på 10-15 års levetid, konkluderer forskerne i BMJ.

Selv små endringer hjelper

Den gode nyheten er at du kan påvirke resultatet hvis du legger den usunne livsstilen fra deg. Ifølge Clarke setter selv små endringer i risikofaktorene straks spor i vår samlede levealder.

- Hvis du slutter å røyke eller gjør noe for å senke det høye blodtrykket eller den høye vekten, så stiger din forventede levealder, sier Clarke ifølge pressemeldingen.

Referanse og lenker

Artikkelen «Life expectancy in relation to cardiovascular risk factors: 38 year follow-up of 19 000 men in the Whitehall study» BMJ 2009; 339: b3513. doi: 10.1136/bmj.b3513 

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse