Røyking gjør deg litt dummere

Sigaretter ødelegger helsa, så vi kan trygt si at det er dumt å røyke. Du blir ikke smartere av det heller. En ny studie viser at nikotinpinnene kutter IQen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Britiske forskere har undersøkt de kognitive evnene hos 465 personer som alle ble født i 1936 og tok del i den skotske nasjonale IQ-undersøkelsen i 1947.

Den gangen var de 11 år gamle. Nå har de fått IQen sin testet igjen, i en alder av 64 år. Forskerne ville sjekke om røyking er en risikofaktor for en relativ nedgang i kognitive evner.

Røykerne gjorde det dårligere

Rundt halvparten av studieobjektene var røykere, resten røykte ikke. Røykerne gjorde det signifikant dårligere på fem forskjellige kognitive tester. De gjorde det dårligere enn de som aldri hadde røykt, men også dårligere enn de som hadde sluttet å røyke.

Forskerne kontrollerte for IQen personene hadde i barndommen, yrkesstatus, utdanningsnivå, hjertesykdommer, blodtrykk og lungefunksjon. Ingen av de undersøkte led av aldersdemens.

Etter at alle de andre variablene var gjort rede for, så røyking ut til å stå for en nedgang i kognitiv funksjon på nesten én prosent.

Henger sammen med nedsatt lungefunksjon?

Det har lenge eksistert en teori om at dårlig lungefunksjon har en forbindelse med kognitiv aldring. Mekanismen er imidlertid ikke klar.

Én mulighet er at røyking utsetter vitale organer, inkludert hjernen, for såkalt oksidativt stress.

En tidligere studie på rotter har vist at nikotin kan drepe hjerneceller og hindre at nye blir dannet. Du kan lese mer om dette i saken Røyking kan gjere deg dum.

Referanse:

Lawrence J. Whalley, Helen C. Fox, Ian J. Deary og John M. Starr; Childhood IQ, smoking, and cognitive change from age 11 to 64 years; Addictive Behaviors ; volum 30, utgave nr 1; januar 2005, side 77-88; doi:10.1016/j.addbeh.2004.04.014.

Lenke:

New Scientist: Smoking is bad for the brain

Powered by Labrador CMS