Bedre helse med fleksibel arbeidstid

Er du lysten på opplagte arbeidstagere er det lurere å legge vekt på resultater enn på arbeidstid. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mindre fokus på når og hvor arbeidet utføres får ansatte til å både sove mer og ta bedre vare på helsa.

Dette er konklusjonen til professor Phyllis Moen fra University of Minnesota og kollegaene hennes, etter en langtidsstudie av amerikanske arbeidstagere.

- Vår studie viser at det å gå fra å betrakte tid på arbeidsplassen som et tegn på produktivitet til å legge vekt på faktiske resultater kan skape et arbeidsmiljø som fremmer sunn adferd og velvære, sier Moen i ei pressemelding fra American Sociological Association.

Etter egne behov

Forskerne fulgte 608 kontorarbeidere ved hovedkvarteret til Best Buy i Richfield igjennom et skifte fra tradisjonelt tidsfokus til såkalt Results Only Work Environment.

Det betydde at bedriften ikke lenger fulgte med på når og hvorfra jobben ble gjort, bare på resultatene de ansatte oppnådde. Dermed kunne arbeidstagerne tilpasse arbeidsdagen mer etter egne behov, uten å spørre eller varsle de overordnede.

Så hvordan gikk det med disse kontorarbeiderne, sammenlignet med de som ikke deltok i endringen av arbeidsmiljø?

Bedre søvn og helse

Ansatte med fleksibilitet sov nesten en time mer nettene før arbeidsdager. De følte seg mindre forpliktet til å jobbe når de var syke og oppsøkte oftere lege når de trengte det, selv om de hadde mye å gjøre.

Det nye systemet ga i tillegg en større følelse av å ha kontroll over eget liv. Dette reduserte konflikter mellom jobb og familieliv, noe som igjen ga bedre søvnkvalitet og følelse av å ha mer energi.

Arbeidstagerne meldte også at de hadde bedre helse og mestring, og at de opplevde mindre følelsesmessig utmattelse.

Referanse:

P. Moen, E. L. Kelly, E. Tranby, Q. Huang, Changing Work, Changing Health: Can Real Work-Time Flexibility Promote Health Behaviors and Well-Being?, Journal of Health and Social Behavior, desember 2011, vol 52, s. 404-429.

Powered by Labrador CMS