For dårlig tannpuss

To av fem eldre ved norske institusjoner får for dårlig tannpuss, viser en rapport som er laget på vegne av Sosial- og Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten har kartlagt 3.440 beboere ved 188 institusjoner over hele landet, og viser at mer enn to av fem eldre har så mye belegg på tennene og protesene at de ikke kan ha fått pusset tennene samme dag.

Videre har en av fem eldre betente slimhinner, som ofte kommer av dårlig munnstell.

- Betente slimhinner har ofte med stell å gjøre. Selv om dette er syke, gamle mennesker, har munnstellet mye å si, sier spesialtannlege Anne L. Gimmestad ved seksjon for samfunnsodontologi ved Universitetet i Oslo til Dagsavisen.

Gimmestad står bak rapporten. Hun understreker at 60 prosent av beboerne i undersøkelsen ikke hadde belegg på tennene eller protesene i det hele tatt.

Forskriften om kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene krever at de eldre skal sikres nødvendig tannbehandling og at de får ivaretatt munnhygienen. Dette skal sikres gjennom skriftlige prosedyrer.

Men rapporten viser at 22 av institusjonene manglet slike prosedyrer. Den norske tannlegeforenings president Gunnar Lyngstad legger en del av skylden for den dårlige tannhelsen på institusjonene selv, ved at de gir de eldre søt saft.

De eldre bør heller få vann, mener han, og viser til at kombinasjonen av munntørrhet og søt saft bryter tennene ned.

(NTB)

Powered by Labrador CMS