Skinnet kan ikke lenger bedra

Ny måleteknologi gjør det mulig å måle fettinhold og farge på fisk uten å fjerne skinnet. Selv levende fisk kan kvalitetsbedømmes på denne måten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Med en ny metode kan man på kun tre dager finne ut om fisken er smittet med IPN-viruset."

Fett- og pigmentkonsentrasjonen er to av de viktigste kvalitetsegenskapene til laks.

Begge deler kan beregnes ved hjelp av en lyskilde og en detektor, siden fett og pigment absorberer lys i forskjellige områder av synlig og nær-infrarødt lysspekter.

Det er imidlertid langt vanskeligere å få til slike målinger på hel laks enn fileter, fordi skinnet både reflekterer og absorberer svært mye av lyset.

Teknisk sjef Martin Kermit i Qvision forteller at selskapet har utviklet to måleinstrumenter for fett- og fargedeteksjon.

- Først laget vi et såkalt online-instrument som kan monteres over samlebånd. Deretter har vi utviklet et punktmålingsinstrument med en mer optimalisert optikk som kan bæres rundt i koffert.

- Fisken legges manuelt opp i apparaturen, som blant annet kan brukes i båt og på oppdrettsanlegg.

Pigment en større utfordring enn fett

Punktmålingsinstrumentet QPoint fra Qvision montert i koffert. (Foto: Qvision)

Instrumentet bruker en meget kraftig lyskilde og en sensitiv detektor i robust design som er godt egnet for industriell bruk.

Tester på opp mot 7000 levende laks viser at fettinnholdet kan måles med en nøyaktighet på cirka en prosent, noe som er kommersielt interessant. Produktet er i kommersiell bruk, og selskapet melder om god interesse fra markedet.

Den største utfordringen har vært å måle pigmentinnhold gjennom skinn.

- Det er litt for tidlig å konkludere når det gjelder pigmentmålinger, men vi har kommet en del lenger det siste halve året, sier Kermit.

- Målsetningen er å få til målinger med et avvik på maksimum 10 prosent, og det virker nå å være innenfor rekkevidde.

Bakgrunn:

Produktet fra Qvision er plukket ut som ett av ti case som får presentere seg under innovasjonsseminaret MareLife på Lillestrøm 5. mars. MareLife er en del av verdens største sjømatkonferanse, North Atlantic Seafood Forum.

SINTEF IKT har designet og konstruert instrumentet i samarbeid med Nofima, basert på optiske komponenter og ekspertise fra Qvision. Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening har administrert prosjektet på vegne av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Powered by Labrador CMS