Med snørrlignende slim rennende fra leppene kan denne leppefisken spise koraller.

Med disse leppene kan fisken spise koraller

Leppefisken Labropsis australis er enda bedre utstyrt enn sine familiefrender. Med det slimete spesialredskapet sitt kan den spise spisse, sylskarpe koraller.

15.6 2017 04:00

– Leppene ligner skivene til en sopp, men de er dekket av slim, sier David Bellwood fra James Cook-universitetet i Australia.

Mer enn 6000 fiskearter lever ved korallrev. Labropsis australis er en av bare 128 arter som spiser selve korallene. Bellwood og kollegaen hans ville gjerne finne ut hvordan den klarer det uten å kutte seg opp.

– Det er lett å ta for gitt at fisker spiser med tennene, men leppene kan også være et nyttig verktøy. Akkurat som for oss mennesker, sier Bellwood i en pressemelding.


To ulike leppefisker. To ulike lepper. Til venstre en Coris gaimard. Til høyre en Labropsis australis. (Foto: Victor Huertas og David Bellwood)

Rennende lepper

Ifølge forskerne er det snørrlignende slimet nøkkelen til mysteriet.

Slim og bløte lepper gir beskyttelse mot de skarpe korallpolyppene og de stikkende giftige cellene som omgir dem.

Slik blir fisken i stand til å utføre raske sug og kanskje få i seg noe den kan fordøye.


Slik tror forskerne det går til. Fiskens eget slim beskytter mot det giftige slimet på korallen, og den kan suge det i seg. (Illustrasjon: Victor Huertas og David Bellwood)

Referanse:

Huertas og Bellwood: Mucus-secreting lips offer protection to suction-feeding corallivorous fishes. Current Biology, juni 2017, doi: /10.1016/j.cub.2017.04.056.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord