Forskerne fant ut at deltagerne som hadde sett videoklipp med skummel musikk vurderte hai mer negativt. (Foto: David P. Stephens, Shutterstock, NTB scanpix)

Musikk gjør haien skummel

Skummel bakgrunnsmusikk i haidokumentarer gjorde seerne mer negativt innstilt til hai. 

Mange av oss kjenner hårene reise seg ved synet av en glefsende hai eller en sirklende haifinne, kombinert med den velkjente musikken fra Haisommer-filmene.

forskning.no har tidligere skrevet om at peanøtter er farligere enn hai. Likevel har de fleste av oss en instinktiv redsel for den store fisken.

Denne redselen forsterkes ytterligere av skummel bakgrunnsmusikk, og er et problem for arbeidet med å bevare utrydningstruede haiarter, ifølge amerikanske forskere ved Scripps Institution of Oceanography, ved University of California San Diego.

Bakgrunnsmusikk viktig for holdninger til hai

Studien hadde 2000 deltagere, og ble gjort over internett.

Halvparten fikk se en 60 sekunders videosnutt av svømmende haier, hentet fra dokumentaren Blue Planet: Seas of Life. Deltagerne fikk enten høre skummel, livlig eller ingen musikk til videoklippet. Musikken ble valgt ut fra andre sekvenser fra samme dokumentar, og var vurdert av en musikkekspert.

Den andre halvparten av deltagerne fikk ikke se videoklipp, men satt enten og hørte på skummel- eller livlig musikk, eller satt i stillhet.

Etterpå skulle de fylle ut et spørreskjema der de ble spurt om å vurdere på en skala fra 1-7 hvor godt seks ulike adjektiv beskrev haier. I tillegg skulle de vurdere hvor villige de var til å støtte tiltak for bevaring av haiarter.

Forskerne fant ut at deltagerne som hadde sett videoklipp med skummel musikk vurderte hai mer negativt, sammenlignet med dem som hadde sett videoklipp med livlig- eller ingen musikk.

Forskerne så ingen forskjeller mellom gruppene som bare hadde blitt eksponert for lyd. Forskerne mener at funnene derfor ikke kan forklares av bakgrunnsmusikken alene, men av bakgrunnsmusikk i kombinasjon med videoklippet.

Fordommer ødelegger for haibevaringen

Ifølge forskerne bak studien er det et problem for haibevaringen at haier blir fremstilt som onde drapsmaskiner i massemedia og på film. De trekker også frem at mennesker er dårlige på å beregne risiko, og at virkemidler som bilder og musikk kan bidra til å forsterke frykten for haier og haiangrep.

– Dokumentarer skal ofte være objektive kilder til informasjon, men dokumentarfilmskaperne og seerne bør være klar over hvordan musikk kan påvirke seernes tolkning av informasjonen, skriver forsker Andrew P. Nosal i studien, som først ble publisert i tidsskriftet Plos One.

Forskerne trekker også frem at flere haiarter er utrydningstruet som følge av overfiske, haifinnejakt, og ødeleggelse av leveområder.

Referanse:

Andrew P. Nosal m.fl.: The Effect of Background Music in Shark Documentaries on Viewers’ Perceptions of Sharks. PLOS ONE. 3. august 2016.

Powered by Labrador CMS