Annonse

Bedre kontroll på fiskeolje

Nye kvalitetsanalyser gir mer realistiske mål for harskning i fiskeoljer og dermed kan industrien få bedre mulighet til kvalitetskontroll.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I kampen om omega-3-ressursene er det viktig å ha fokus på kvalitet og optimal bruk – det er eneste vei til nok omega-3-oljer i framtiden. (Foto: Kjell J. Merok/Nofima)

En fiskeolje av høy kvalitet smaker lite og det er vanskelig å skjelne smaken fra en vanlig matolje.

I nærvær av oksygen og lys vil oljen harskne og utvikle uønsket smak og lukt. Fiskeolje er spesielt rik på sunne, såkalt lange flerumettede, omega-3-fettsyrer, noe som gjør den spesielt utsatt for harskning.

Ved harskning av flerumettede fettsyrer dannes det en kompleks blanding av små molekyler som gir lukt og smak. Det er dette som gir uønsket smak og lukt i fiskeolje.

Trenger bedre analysemetoder

– Dagens godkjente standard analysemetoder for harsking, er ikke gode nok for å sikre høy kvalitet på fiskeoljer. Et spekter av analysemetoder må benyttes for å få et mest mulig riktig bilde av oljekvaliteten, sier Stine Grimmer ved Nofima.

Hun er en av forskerne som har utviklet alternative kvalitetsanalyser som måler innholdet av bestemte oksidasjonsprodukter i oljene.

Metodene er testet på en rekke ulike typer fiskeoljer med ulik harskningsgrad, og sammenlignet med standard analysemetoder. De nye kvalitetsanalysene er i større grad i stand til å dokumentere realistisk harskningsgrad enn de opprinnelige analysemetodene.

Oppgulp

En harsk fiskeolje med uønsket smak og lukt kan føre til at du og jeg ikke tar fiskeolje. En kapsel med olje av dårlig kvalitet kan, etter at den er løst opp i magen, føre til oppgulp av harsk smak.

Redusert kvalitet på fiskeoljer kan også medføre at man ikke oppnår de positive helseeffektene til omega-3-fettsyrene. 

– Det er indikasjoner på at harsk olje hemmer cellenes eget antioksidantsystem og reduserer den betennelsesdempende effekten til omega-3, sier Grimmer.

Bakgrunn:

Denne forskningen er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) og Norges Forskningsråd.

Powered by Labrador CMS