Annonse

Derfor taper industrien

De siste 11 årene har gitt et overskudd på fem milliarder kroner i fisket etter pelagiske arter som sild og makrell. Men overskuddet havner hos fiskerne. Industrien sitter igjen med svarteper.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny rapport fra Fiskeriforskning viser at det er fiskerne som sitter igjen med det aller meste av verdiskapingen. Konsumindustrien, som produserer ferdige varer til forbrukerne, sitter igjen uten noe av dette overskuddet.

Forskerne Audun Iversen og Bjørn Inge Bendiksen mener det er flere faktorer som kan være med på å forklare dette.

Lukket engangsauksjon gir høyere pris

Konsumindustriens dilemma er at den faller mellom to stoler, eller mellom fiskerne og forbrukerne om man vil. Systemet med lukket engangsauksjon for pelagisk fisk er med på å drive fiskeprisene oppover.

- Dette aukjonssystemet gjør at industrien bare kan gi ett bud på den fisken som blir lagt ut for salg, og de får ikke vite hva de andre kjøperne byr, forteller Iversen.

Dermed ender man fort opp med å by over evne, fordi man vil sikre seg fangsten og dermed sin egen produksjon. Dette kaller forskerne “vinnerens forbannelse”. Systemet det favoriserer fiskerne, som får godt betalt for fangsten.

Overkapasitet og kort sesong

Forskerne har også sett på fangstmønsteret for disse fiskeslagene. Sild og makrell er tilgjengelig og holder god kvalitet om høsten og tidlig på vinteren. Dette gir kort sesong og store fangstvolum så lenge fisket er i gang.

Fiskebåtene har dessuten blitt større og kan ta opp mot to tusen tonn fisk om gangen. Industrien har derfor bygd opp kapasiteten de siste årene, for å kunne ta imot større laster. Slike investeringer koster penger. Mye penger.

- Denne store produksjonskapasiteten står stille resten av året, og da tjener ikke industrien penger, sier Iversen.

Fiskeflåten tjener penger

- På den andre siden er det overkapasitet i fiskeflåten også, men de tjener likevel penger, selv om de er i drift bare tre til fire måneder i året, avslutter han.

Rapporten om verdiskapingen i pelagisk fiskeindustri skal være ferdig sommeren 2006 og blir laget på oppdrag av Pelagisk Forum og Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).

Powered by Labrador CMS