Mest kvikksølv i stor fisk

En undersøkelse av kvikksølv i ørret, abbor og gjedde i 51 innsjøer i Sør-Norge viser at stor fisk inneholder mer kvikksølv enn liten fisk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsen, som er gjort av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) for Statens forurensningstilsyn (SFT) og Mattilsynet, bekrefter tidligere undersøkelser.

Rapporten viser at kvikksølvnivået øker med fiskens lengde. Grensene for kvikksølvinnholdet ble overskredet hos ørret når den var større enn 55 centimeter. Kvikksølvgrensen i abbor ble overskredet når fisken var større enn 26 centimeter, og hos gjedde var grensen ved 70 centimeter.

Ifølge Mattilsynets landsdekkende kostholdsråd for ferskvannsfisk bør ikke gravide og ammende spise gjedde. De bør heller ikke spise abbor som er større enn 25 centimeter, og de bør holde seg unna både ørret og røye som veier mer enn ett kilo. Andre personer bør ikke spise disse fiskeslagene mer enn én gang i måneden.

Kvikksølv kommer med luften fra andre land. I tillegg kan lokale kilder i Norge gi forhøyede nivåer av kvikksølv. Industri, tannfyllingsmateriale, lokale avløp, boligoppvarming med fyringsolje og utslipp fra vei og båttrafikk er blant disse kildene.

(NTB)

Powered by Labrador CMS