Hammerhaien Sphyrna tiburo er ikke som andre haier. Den spiser sjøgress. (Foto: Jiri Prochazka / Shutterstock / NTB scanpix)
Hammerhaien Sphyrna tiburo er ikke som andre haier. Den spiser sjøgress. (Foto: Jiri Prochazka / Shutterstock / NTB scanpix)

Haien som liker grønnsaker

Forskerne trodde alle haier var utelukkende rovdyr. Der tok de feil.

Av og til kan forskernes egne kunnskaper komme i veien for det åpenbare.

Alle biologer vet jo at haier utelukkende er rovdyr!

Så når gjentatte observasjoner viser at hammerhaien Sphyrna tiburo har magen full av sjøgress, antar man rett og slett at dyra har fått i seg grønnsakene ved et uhell.

Helt til noen faktisk sjekker, da.

Da kan man fort ende opp med en liten overraskelse og en ny forståelse av naturen.

Plantebasert haimat

Det er Samantha Leigh ved University of California og kollegaene hennes som har gått S. tiburo etter i sømmene.

De mente det var visse ting som rettferdiggjorde en liten undersøkelse. For eksempel hvor vanlig det er at disse haiene også har sjøgress i magen. Og at gresset nederst i tarmen deres ser ut til å være ganske nedbrutt.

Forskerne hadde fem eksemplarer av arten i fangenskap, og foret dem med en diett av 90 prosent sjøgress og 10 prosent blekksprut. Karbonatomene i plantekosten var av en spesiell type, slik at forskerne kunne sjekke om noen av dem kom inn i kroppen til haiene.

I tillegg fulgte Leigh og kollegaene med på aktiviteten til ulike stoffer i fiskens fordøyelse.

Levde godt på gress

Og jammen ser det ikke ut til at dyra faktisk hadde en plan med denne stadige gressinga.

Forskerne fant igjen massevis karbonatomer fra plantene i blodet og leveren hos haiene. Og i fordøyelsessystemet krydde det av enzymer som er egnet til å bryte ned plantekost. Det fantes til og med tegn til at fisken hadde tarmbakterier som kan bryte ned fiber.

Dyra i eksperimentet så dessuten ut til å vokse fint på den plantebaserte kosten.

Rovdyrtarm

Resultatene peker mot at S. tiburo er like god på å fordøye planter som etablerte omnivorer – altså arter som eter både kjøtt og grønt, skriver forskerne.

Og det til tross for at haien ser ut til å ha en typisk rovdyrtarm. Kanskje trenger ikke fisker så stor tilpasning av tarmen for å skifte beite? Og kanskje spiller enkelte haier en helt annen rolle i økosystemene enn vi hadde trodd.

I hvert fall ser det ut til at S. tiburo på et eller annet tidspunkt i evolusjonen brøt ut av definisjonene for «typisk hai» og ble til noe annet. Akkurat på samme måte som sjøgresset den lever av.

Referanse:

S. C. Leigh, Y. P. Papastamatiou & D. P. German, Seagrass digestion by a notorious ‘carnivore’, Proceedings B, september 2018. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS