Annonse

Hai-foster kan oppdage fiender

Allerede inni egget sitt kan bambushaien føle trusler, og instinktivt prøve å unngå dem.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her ses embryoet inni eggsekken. (Foto: Ryan Kempster, et. al PLOS ONE 8(1), 2013.)

Denne haien tilbringer de første månedene av sin utvikling som et embryo innkapslet i en eggsekk med læraktig overflate.

I denne tilstanden i havet har haifosteret verken mulighet til å flykte fra predatorer eller se dem komme.

Men forskere viser at haien ikke er uten mulighet til å unnslippe, til tross for sin posisjon inni egget.

Selv der kan haien fornemme elektriske felt som sendes ut av potensielle trusler i omgivelsene, rapporterer forskere i tidsskriftet PLOS ONE.

Fryser bevegelser

I studien fikk 11 embryoer i eggsekk elektrisk stimulering hver for seg i en glasstank. 

Når haifosteret oppfatter at noe truende er i nærheten, er taktikken å forholde seg mest mulig i ro for ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet.

Det haien gjør er å begrense gjellenes bevegelser mest mulig.

Det at fosteret i praksis fryser bevegelsene sine, gjør at forskerne fra University of Western Australia tror at disse haiene får evnen til å oppdage fiender veldig tidlig i livet.

Se bevegelsene stoppe opp i flere sekunder:

- Selv om haien har svært liten plass inni egget, så er den i stand til å gjenkjenne hva som er farlig på utsiden, og reagere med naturlig unnvikelse, sier forsker Ryan Kempster i en pressemelding.

Spiser, og kan bli spist

Hos voksne haier vil situasjonen i praksis være snudd på hodet. Da er det gjerne de som benytter sanseapparatet sitt for å oppdage potensielle bytter i nærheten.

Bambushaien, med artsnavnet Chiloscyllium punctatum, lever naturlig blant annet i områder av Sørøst-Asia, og er ikke blant de største av haiene.

I voksen alder kan den bli opptil 1 meter stor.

Det gjør den neppe til en favoritt å møte på svømmetur, men fortsatt er haien såpass liten at den risikerer å bli et offer for andre haier.

Referanse:

Kempster RM, Hart NS, Collin SP (2013) Survival of the Stillest: Predator Avoidance in Shark Embryos. PLoS ONE 8(1): e52551. doi:10.1371/journal.pone.0052551

Powered by Labrador CMS