Finland ned fra selvmords-topp
Finnene er ikke lenger det folkeslag som har størst tendens til å begå selvmord. De siste 15 årene har antall selvmord sunket med hele 40 prosent.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mens 30 av 100.000 innbyggere begikk selvmord i 1990, har tallet nå sunket til 18 per 100.000. Det betyr at finnene er på nivå med østerrikere og franskmenn.
Trolig skyldes nedgangen bedre behandling mot depresjon, men selv ikke eksperter kan forklare hvorfor nedgangen har vært så stor.
- Depresjon blir oftere anerkjent, forebygget og behandlet på en skikkelig måte. Vi har hatt spesielle prosjekter og kampanjer om depresjon. Psykologisk og sosial støtte fungerer bedre nå, sier psykiateren Jouko Lönnqvist.
Han forklarer også nedgangen med bruken av en rekke nye antidepressive medikamenter som er lettere å bruke enn tidligere medisiner.
Finlands triste rykte som landet med flest selvmord, ble skapt i perioden fra 1965 til 1990, da Finland opplevde sterk urbanisering og økonomisk oppgang. Antall selvmord ble i denne perioden tredoblet.
I 1991 var Finland det landet der flest tenåringer tok livet av seg, og sammen med Island og New Zealand toppet landet selvmordsstatistikken når det gjaldt befolkningen som helhet.
Selv om situasjonen er betydelig bedret, er selvmordsraten fortsatt høy blant unge finske menn, og selvmord er den vanligste dødsårsaken blant menn fra 20 til 34 år.
Den som løper aller størst risiko for å ta livet sitt, er imidlertid menn i 40-årene, som er skilt, arbeidsledige, alkoholiserte og har dårlig helse.
(NTB)